ZduneX25

MIUI v5 (JB 4.2.2) PL SGS3

Recommended Posts

Rom bazuje na AOSP od @faryaab, więc dziedziczymy wszelkie plusy i minusy tej bazy.


Changelog:

MIUI v5 Listy zmian PL | MIUI Polska

Baza:

  • 4.2.2 (JDQ39E)

Bugi:

  • brak efektu blur (w widoku: folderu i ostatnich procesów)
  • czasem monitor danych pokazuje błędnie duże zużycie danych (nie wpływa na sam pakiet, zamienniki z play store liczą zużycie bez problemów)
  • nagrywanie połączeń
  • słuchawka bt

Ważne:

  • raportujcie błędy korzystając z przycisku Raport MIUI po wystąpieniu błędu, ale nie wysyłacie logu do miui, skopiujcie go i wstawcie tutaj
  • zawsze w romie znajdują się wszelkie dodatki/usprawnienia wprowadzone do spolszczenia przez Acida
  • kompatybilny kernel to ten z paczki (za inne nie ręczę)

Instalacja:

  • robimy full wipe i wipe dalvik cache (za pierwszym razem)
  • wgrywamy przez recovery miuigalaxy-v5-sgs3-4.x.x-4.2.zip

Tweaki/Dodatki:

  • wsparcie dla skryptów w init.d
  • usunięty Scrolling Cache (płynniejsze przewijanie list)
  • automatyczne odbieranie MMS
  • klawisze ekranowe (do konfiguracji w panelu sterowania)
  • layout statusbara (do wyboru w panelu sterowania)
  • możliwość dostosowania siły wibracji: połączenia, powiadomień i klawiszy fizycznych
  • CRT-OFF
  • ViPER4Android FX 4A zintegrowany z ustawieniami systemu
  • Gappsy w romie

Wideo:
http://www.youtube.com/watch?v=QXM7QmgM7yc

Download:
ROM PL: Galaxy S3 MIUI v5 | PORTY MIUI
Podręcznik użytkownika: Manual | MIUI Polska


Podziękowania:

  • Acid - za spolszczenie, konsultacje i wszelką otrzymaną pomoc :smile:
  • MIUI - za patchrom
  • faryaab - za bazę
  • 7OH - za panel sterowania
  • bykumza, Foreverfree, 742617000027 i lic3ns3d - za testy
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie taki sam problem mam. Karte mam w formacie exFat, wiec moze o to chodzi. Zainstalowalem kernel googymax, ktory podobno ten format obsluguje ale chyba nie u mnie. Zmienie potem karte na zwykly fat i zobaczymy

Poza tym, przynajmniej u mnie, dalej trzeszczy i nie moge sie dodzwonic do czesci osob, tak jak one do mnie, co raczej wyklucza uzywanie tej wersji MIUI.

Z25// edytuj posty

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Adam_84 pierwsze zdanie wątku, plusy i minusy bazy, klikasz link do bazy i widzisz co jest to bugiem i ewentualnie jak go naprawić)

Known Issues

exFAT Formatted SD Cards (Format your SD Card in FAT32 and it will work)

@jarosuaf musisz być wyjątkiem od reguły, każdy osoba, która miał trzaski na 4.1.1 i testowała 4.2.2 nie miała już żadnych trzasków

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 4.1.1 tez nie ma trzaskow jak sie umie instalowac !!

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jarosuaf, moze i glupie pytanie, ale czy wykonywales Full Wipe?

A takze, z jakiej pamieci instalowales MIUI, z zewnetrznej, czy wewnetrznej?

Sent from my GT-I9300

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do exfat, to faktycznie, nie zauwazylem, sorry. Ale dalej to tak: robilem oczywiscie full wipe i dalej mi trzeszczy, to raz, a dwa ze bardzo czesto nie moge sie dodzwonic albo ktos do mnie i mam gluche polaczenie. Podejrzewam, ze to przez hdvoice, bo mam fakie problemy tylko w przypadku telefonow z ta funkcja i tylko w play. Gdybym nie mial takich problemow to bym nic nie napisal, bo miui to moj ulubiony rom, i gdyby tylko nie mial tych trzaskow to na inne romy nawet bym nie spojrzal. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Wszystko zaczelo sie od czyszczenia telefonu 3 plikowym xxalefem, wczesniej bylo ok...

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstaluj sobie 4.2.2 open europa przez odina wgraj miui i mi chodzi bez trzeszczenia, podkreslam robilem tak z 3 razy za kazdym razem brak trzaskow, raz zrobilem jakia 4.1.2 oficialny +miui trzaski byly.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

jarosuaf sprawdzałeś inne ROM'y, czy tylko MIUI?

Bo możliwe, że wina leży po stronie telefonu, bądź sieci, a nie samego ROM'u.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wina lezy w nie umiejetnym instalowaniu romu tak jak naposalem trzeba zrobic bank trzaskow nie bd mam w play

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem Ci, że Twa teoria jest dla mnie śmieszna. ;)

Ja na MIUI v5 4.2.2 przechodziłem z MIUI v5 4.1.1, SlimBean, CM10.2, a także ArchiDroid 2.x i trzasków nie mam, a wykonuję tylko "clean to instal new ROM" w Recovery PhilZ i instaluję ROM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz w play ? Ja probowalem tak jak w poscie / klapa, nagrywanie na kazdy custom rom klapa/ z tego samego recovery korzystamy i rowniez zawsze czyszcze poprzez ta sama opcje co Ty

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wgrałem nowego roma, i chyba jakiś problem jest.

Nie działa aplikacja aparatu fotograficznego, wywala błąd kamery, nie działa latarka.

Druga sprawa, po wyłączeniu z podłączona ładowarką (100% naładowania) i odłączeniu kabelka zapala się czerwona dioda i sobie świeci.

Po naciśnięciu klawisza Home pojawia się ekran z baterią.

Coś zrobiłem nie tak?

Zrobiłem Full wipe i kasowanie dalvik cache.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja nie pomoge bo siedze na 4.1.1

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Piotr, jakiego Recovery używasz?

Pobierz także na nowo ROM, potem wrzuć go na pamięć wewnętrzną i zainstaluj, wykonująć przed tym Full Wipe.

Sent from my GT-I9300

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam taki maly problem a mianowicie po zainstalowaniu tego romu z pamieci wewnetrznej w moim sgs3 i gdy telefon sie uruchomil nie moglem znalesc mojej muzyki i zdjec mimo ze system widzi ze mam zajeta prawie cala pamiec. Po wejsciu w recovery wszystkie foldery i ich zawartosc jest a po uruchomieniu systemu tych plikow nie ma. Co moze byc nie tak??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wrócić do 4.1.1 ?

Po przeinstalowaniu " w dół" martwy ekran po uruchomieniu :(

-- 20 paź 2013, o 17:02 --

Witam. Mam taki maly problem a mianowicie po zainstalowaniu tego romu z pamieci wewnetrznej w moim sgs3 i gdy telefon sie uruchomil nie moglem znalesc mojej muzyki i zdjec mimo ze system widzi ze mam zajeta prawie cala pamiec. Po wejsciu w recovery wszystkie foldery i ich zawartosc jest a po uruchomieniu systemu tych plikow nie ma. Co moze byc nie tak??

Dlatego usiłuję właśnie powrócić do 4.1.1. Myślę, że w 4.2.2 jest inna lokalizacja folderów z mediami i stąd problem z aparatem foto również.

Jak wrócić do poprzedniej wersji ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykonaj Full Wipe, zainstaluj jakis kernel dla Stock 4.1.x, nastepnie instalujesz MIUI v5 4.1.1.

Lecz do pelni szczescia musisz jeszcze przeniesc wszystkie pliki w pamieci wewnetrznej z katalogu "0" do glownego katalogu pamieci wewnetrznej.

I to by bylo na tyle.

@Piotr, wgraj PhilZ Recovery (znajdziesz je na XDA), nastepnie wykonaj Full Wipe, poprzez opcje "Clean to install new ROM" i wgraj MIUI, ale przedtem pobierz je na nowo.

Sent from my GT-I9300

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Piotr, wgraj PhilZ Recovery (znajdziesz je na XDA), nastepnie wykonaj Full Wipe, poprzez opcje "Clean to install new ROM" i wgraj MIUI, ale przedtem pobierz je na nowo.

Sent from my GT-I9300

Dzięki, wykonałem to co sugerowałeś, ale efekt dokładnie taki sam. Aparat nie działa.

A czy ten rom potrzebuje do pracy dodatkowych partycji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam – zniknęło trzeszczenie na 3G. Aparat i wszystko inne pracuje prawidłowo. Płynność działania w końcu zadowalająca.

Dziękuję wszystkim, którzy przy tym pracowali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, że problem z trzeszczeniem podczas rozmowy został rozwiązany ale znalazłem inny problem :(

Na razie siedzę w pracy więc mogłem WiFi przetestować tylko na firmowym routerze a ten posiada podwójne zabezpieczenie ; pierwsze to oczywiście hasło do sieci WiFi a drugie to konieczność zalogowania się loginem/hasłem i zaakceptować regulamin korzystania z sieci żeby móc z niej korzystać. Samo połączenie początkowo wygląda na bezproblemowe ale kiedy nadchodzi czas na komunikat "zaloguj się do sieci WiFi" (czy coś w tym stylu - tak było np na ROMie CM10.1.3) telefon tego komunikato nie wyświetla tylko od razu zaczyna się restartować i robi to tak długo aż nie wyłączę WiFi (lub po prostu nie będę próbował się połączyć z firmową siecią)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak nie do końca wszystko sprawdziłem. Problem jest z nagrywaniem video. :( Dorzuciłem swoją „cegiełkę” z logiem do odpowiedniego działu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem z nagrywaniem wideo w aplikacji Aparat został już dawno zgłoszony i jest to wina samej aplikacji, a nie ROM'u.

Widzę, że większość osób tutaj ma same problemy z owym MIUI, więc sam pobiorę i sprawdzę wszystko na "własnej skórze".

Edit.: Albo ja jestem jakiś głupi, ślepy i nie wiem co jeszcze, ale ja nie posiadam żadnych trzasków przy rozmowach po 3G (posiadam sieć PLAY), całą muzykę i zdjęcia system normalnie widzi w aplikach Galeria oraz Muzyka, także musicie mieć coś z kartą pamięci, lub podczas wgrywania występuje jakiś błąd, którego Recovery nie wyświetla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bykumza a masz możliwość sprawdzić WiFi z dwustopniową weryfikacją taką jaką opisałem? Normalne WiFi dla ROMu nie sprawia problemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie mam jak, bo z WIFI korzystam tylko u siebie i znajomego, ale dwustopniowej weryfikacji nie ma zaden z nas. :/

A te logowanie masz poprzez przegladarke, czy wyskakujace powiadomienie?

Sent from my GT-I9300

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ROM-ie CM wyskakuje mi u góry informacja o konieczności zalogowania się a gdy ją tapnę otwiera mi się przeglądarka internetowa z polem do wpisania loginu i hasła. W przypadku MIUI nawet ten komunikat się nie wyświetla tylko od razu telefon zalicza restart.

Reset do fabryki nie pomaga, full wipe i na nowo wgrywanie ROM-u też nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@svistu to podłącz go wtedy do pc i niech się robi logcat z tego co robisz, jak dojdzie już do restartu zapisz log i wyślij do mnie

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Piotr sprawdzales inne zamienniki apki "Aparat" z GP, czy tylko wbudowana w ROM?

Sent from my GT-I9300

Teraz sprawdziłem. Camera360. Sytuacja podobna. Dostaje komunikat "Can't connect to the camera"

Być może mam nowszy moduł kamery, bo fon ma ze 2 tygodnie i dlatego coś się nie dogaduje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@svistu to podłącz go wtedy do pc i niech się robi logcat z tego co robisz, jak dojdzie już do restartu zapisz log i wyślij do mnie

Kurcze chwilowo wróciłem do stockowego ROMu ale jak znów się przesiądę na MIUI to na pewno podeślę logi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.