Jump to content

Będzie problem z zakupami w ChRL?

Klaman

Recommended Posts

A konkretnie elektroniki z akumulatorami. Tak doniósł mi kolega, który się tam zajmuje m.in. takimi przysługami dla znajomych. Podobno linie lotnicze zaczęły się buntować w tym temacie i ca. tygodnia temu, wprowadziły przepisy zakazujące wysyłki baterii samolotem. Podobno mają to cofać już w urzędach pocztowych/kurierskich a czasami nawet jeszcze na lotnisku (wyrywkowe prześwietlenia?).

Ktoś wie coś więcej na ten temat? Ktoś to może potwierdzić? W sumie dziwne trochę, że w tym samym czasie część linii lotniczych decyduje się na zezwolenie pasażerom używania telefonów na pokładach samolotów, a w tym przypadku – zabraniają transportu nieużywanych m.in. telefonów. Jeśli mimo wszystko to prawda, to cholernie jestem ciekaw, jak sobie z tym poradzi takie np. Apple (ajfony, ajpady, ajpody) czy Samsung albo HTC, dla których kilka tygodni w kwestii kolportażu produktów, to są całe wieki?

Teoretycznie istnieje jeszcze możliwość fałszywej deklaracji zawartości, ale kto wie, jakie kary mogą im za to grozić i czy chińscy handlowcy będą chcieli ryzykować… Jeśli to prawda, to wszyscy chętni na telefony Xiaomi będą teraz czekać nawet 4-8 tygodni na przesyłkę statkiem (skąd bardzo często paczki trafiają do clenia). Jedyna możliwość to transport „pod pachą” przez kogoś przylatującego z Chin, albo czekanie, aż się jakiś sklep zdecyduje na zamówienie większej partii.

• 2 weeks later...

Chyba już china post nie przyjmuję listów z bateriami. Zamawiałem na ali lampy ledowe solarne. W opisie aukcji było china post a nr trackingowy dostałem do swiss post. Dodatkowo zauważyłem, że na ibuygou zniknęła też opcja z china post a jest Singapore Post. Jak ta poczta przyjemnie wszystko, to się pewnie wydłuży czas dostawy.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...