Wojtekf90 Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Witam, chciałem sobie dziś zaktualizować system, ściągnąłem go więc na kompa, ciałem przesłać przez usb i tu zonk. komputer nie widzi telefonu. Ostatni raz(i w sumie pierwszy) kiedy podłączałem tel. do komputera to kiedy wrzucałem ROM MIUIPolska po raz pierwszy po wyjęciu tel. z pudełka(Aktualizacja z oryginalnego, nie pamiętam numeru na 3.9.20 polski), później 3.9.27 ściągałem już bezpośrednio na telefon. Po podłączeniu do komputera nic się nie dzieje, ani na telefonie(poza ładowaniem baterii), ani na komputerze. Win7 64 i Mi2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Hm. wg mnie to wina komputera. Miałem tak np na Hongmi. Podłączyłem pod inne usb (w dodatku w standardzie USB 3) i poszło. Ponadto nie wiem jak z Win 7 ale z tego co wiem to nie podłączysz pamięci USB pod tym. Problem jest w windowsem który jest na tyle upośledzonym systemem, że nie rozpoznaje formatu EXT4 w jakim nośnik USB jest formatowany. Np. na moim Ubuntu 13 podłączam wtyczkę i od razu mam montowaną pamięć telefonu w trybie MTP. W Windows domyślnie będzie tryb PTP czyli pokazuje same zdjęcia czy muzykę. Ew. poszukaj w necie haseł jak włączyć MTP dla Galaxy Nexusa (bo od tego sie zaczęło). Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonski Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Ja mam PC z Win7 Pro 64bit i widzi i Xiaomi i kilkadziesiąt innych sprzętów poprawnie. Tapatalk @ Galaxy S4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athame Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Hm. wg mnie to wina komputera. Wg mnie także. Podłączyłem pod inne usb (w dodatku w standardzie USB 3) i poszło. Działa także jeśli użyje się "przedłużacza" USB. Ponadto nie wiem jak z Win 7 ale z tego co wiem to nie podłączysz pamięci USB pod tym. Problem jest w windowsem który jest na tyle upośledzonym systemem, że nie rozpoznaje formatu EXT4 w jakim nośnik USB jest formatowany. Np. na moim Ubuntu 13 podłączam wtyczkę i od razu mam montowaną pamięć telefonu w trybie MTP. Zgoda co do tego, że Windows jest upośledzonym systemem, niemniej podłączałem już (u dziewczyny i kolegi) zarówno do Win XP jak i Win 7 - i w obu przypadkach działało. Oczywiście po instalacji oprogramowania do obsługi MTP. System plików nie gra wtedy roli (dowolny system widzi wtedy wirtualną partycję mtp). Oczywiście pod linux'em nie ma żadnych problemów. W KDE np. wystarczy kio-mtp (w niektórych dystrybucjach domyślnie, w innych z repo) i działa jak pendrive. W Windows domyślnie będzie tryb PTP czyli pokazuje same zdjęcia czy muzykę. Minąłeś się z prawdą. Tryb PTP działa bez sterowników, a MTP już ich potrzebuje. Kiedy są już zainstalowane, Windows odpali dowolny, wybrany na telefonie, tryb. Ew. poszukaj w necie haseł jak włączyć MTP dla Galaxy Nexusa (bo od tego sie zaczęło). Albo od razu poszukaj jak obsłużyć MTP w używanym przez Ciebie Windowsie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Minąłeś się z prawdą. Tryb PTP działa bez sterowników, a MTP już ich potrzebuje. Kiedy są już zainstalowane, Windows odpali dowolny, wybrany na telefonie, tryb. Ale ja napisałem inaczej? Domyślnie będzie tryb PTP a do MTP trzeba coś poinstalować. Tylko o to mi chodziło. Choć właśnie w linuxie nic nie trzeba robić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athame Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 No to spoko. A wracając do tematu to polecam AirDroid lub coś podobnego i łączenie przez sieć. Połączenie kablowe, jak to zwykle bywa na Windowsach, wymaga czary-mary. A co najdziwniejsze to twórcą trybu MTP jest właśnie Microsoft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtekf90 Posted October 27, 2013 Author Share Posted October 27, 2013 Po aktualizacji do 3.10.25 problem zniknął. Ale i tak używam AirDroid zamiast kabla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
glaedrem Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Problem rozwiązany, zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts