motorasek Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 (edited) Witam, to mój pierwszy post także chciałem powiedzieć wszystkim Cześć! A wiec mam problem, kupilem na Aliexpress smartphona podpisanego jako Xiaomi Redmi Note 3 Pro Prime (nadal nie wiem czy to Pro czy Prime :p). Telefon działa świetnie ale jest problem z siecią, powiadam 2 karty. 1 - Heyah 2 - T-Mobile Ogólnie co jakiś czas na chwilke (jakąś sekundę) traci zasięg ale chyba tylko na pierwszej karcie. Problemem też jest LTE, na karcie 1 nie działa, jest max H+, natomiast na karcie 2 działa. Co ciekawe na pasku powiadomień obok zasięgu mam napisane 'Heyah 3G' jako nazwę karty (transmisja nie jest włączona także to nie rodzaj transmisji) Nie mam pojęcia o co może chodzić,nie miałem nigdy wcześniej MIUI tak wiec bardzo bym prosił o Waszą pomoc Pozdrawiam Ps. Jest to wersja 3GB RAM , 32GB ROM, Snapdragon 650, Adreno 510 Czy można sprawdzić gdzieś oryginalność urządzenia od Xiaomi? Edited June 2, 2016 by motorasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzadzu Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Jaki masz soft? Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 2, 2016 Author Share Posted June 2, 2016 Wrzucam screena Link to comment Share on other sites More sharing options...
primek Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 @motorasek Zacznij od wgrania oficjalnego softu. Karta heyah obsługuje 4G? Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 2, 2016 Author Share Posted June 2, 2016 Skąd wezme oficjalny ROM? Tak, karta obsługuje 4G, na poprzednim tel nie miałem żadnego problemu z LTE Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Stąd http://en.miui.com/download-301.html wyciosane z RN3P Link to comment Share on other sites More sharing options...
primek Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 13 minut temu, skay77 napisał: Stąd http://en.miui.com/download-301.html wyciosane z RN3P Ten mu raczej nic nie da bo go nie wgra updaterem na ten chiński syfiasty. @motorasek Rom stąd: http://en.miui.com/a-234.html (Redmi Note 3 Qualcomm Latest Global Stable Version Fastboot File Download) Poradnik jak wgrać: http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 2, 2016 Author Share Posted June 2, 2016 (edited) Jest możliwość sprawdzenia czy jest odblokowany bootloader? Bo w opisie na aliexpress było napisane ze wgrywaja 'międzynarodowy' ROM. I tak się zastanawiam czy muszę to robić czy może skośnoocy zrobili to za mnie Edited June 2, 2016 by motorasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
primek Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 @motorasek Na screenie, który wrzuciłeś jest wersja MIUI 7.91.8.0, oficjalne romy nigdy nie miały takich numeracji, najnowsza wersja stabilna ma numer 7.3.2.0. Nigdy nie wiesz co taki Chińczyk do tego softu dorzucił od siebie więc dla bezpieczeństwa chociażby wypadałoby go zmienić na pewny i sprawdzony rom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 3, 2016 Author Share Posted June 3, 2016 Tak wiec wgralem inny soft, ale niestety problem ten sam :/ jedna rzecz mnie zdziwila. Wpisalem IMEI i SN na stronie mi.com/verify/#imei_en i wyskoczył mi komunikat ze IMEI jest nieprawidłowy. Nie wiem co o tym myśleć. Czy jest taka możliwość że telefon nie obsługuje pewnych pasm na których nadawane jest LTE? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 Jeżeli chcesz sprawdzić oryginalność to lepiej aplikacją AntiFake. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 3, 2016 Author Share Posted June 3, 2016 (edited) No więc oficjalna apka (po chińsku) nie włącza się, blokuje na ekranie ładowania i wyskakuje komunikat: "nieznany błąd" (oczywiście po chińsku). Znalazłem jakąś inną, niby tą samą przetłumaczoną na ang (jd.mi.com) na której wyskakuje informacja taka jak na screenie, z tym że IMEI się nie zgadza -.- Tak więc wracając do tematu problemem może być nie obsługiwanie pewnych pasm sieci LTE? Wydaje mi się że podróbka to nie będzie skoro zainstalowałem globalnego ROMa właśnie na Note 3 Pro, w dodatku wynik w Antutu +70k, sprawdzałem podzespoły różnymi programami i się zgadzało. Znalazłem w specyfikacji że telefon obsługuje standardy LTE: FDD-LTE 1800, 2100, 2600TDD-LTE: 1900, 2300, 2500, 2600 Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat ? Czy problemem może być brak obsługi pewnych standardów? Edited June 3, 2016 by motorasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Dzwoniłeś do T-mobile, czy karta sim, którą masz i konto ma zgodę na połączenia LTE? T-mobile ma blokadę na LTE dla abonentów bez wykupionej opcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 Na drugim tel LTE działa bez żadnego problemu także raczej nie w tym problem Problemem jest też to że telefon traci zasięg co jakiś czas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Jakieś etui/case masz założony? Jeżeli nic nie masz, a tel nadal gubi sam z siebie zasięg i nie łączy LTE to albo dostałeś uwaloną sztukę, albo masz uwaloną kartę SIM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 Mam założonego najprostszego silikonowego case'a. Bez niego też lipa. LTE też nie łapie na drugiej karcie. Aczkolwiek nie jestem pewien w 100% czy tam jest pakiet LTE bo to karta firmowa. Spróbuję jeszcze na innym tel czy działa LTE na mojej z heyah, chwilę przed wyciągnięciem z poprzedniego telefonu (Galaxy S4) LTE działało znakomicie, zasięg również. Telefon kupiony na Aliexpress także jeśli jest uwalony to nie wiem czy uda mi się go zwrócić -.- W każdym razie dzięki za pomoc, Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Karta SIM to delikatny twór, wystarczy, że dotkniesz paluchem złotej części i już może być po niej... (może, nie musi), sporo osób po wymianie karty SIM żegna się z problemem gubienia zasięgu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorasek Posted June 6, 2016 Author Share Posted June 6, 2016 (edited) No więc sprawdziłem na poprzednim tel (Galaxy s4) i na początku połączyło z LTE ale po jakiejś minucie zgubił zasięg, po chwili znalazł ale już było H+ i na tej prędkości zostało. Później również gubił zasięg. Zadzwonie do operatora i zamówię mową kartę ,dam znać czy pomogło dzięki Edit A więc udalo się szczegolne dzięki @primek @Nezumi . Problem był z kartą, mogę jakoś podziękować na tym forum? Jakieś punkty reputacji czy coś? Edited June 6, 2016 by motorasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. "Lubię to" przy każdym poście to punkty reputacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts