Jump to content

Dostęp do karty SD i inne

Luomei

Recommended Posts

Witam wszystkich! 

Jestem szczęśliwym posiadaczem redmi note 3 pro i mam kilka pytań do bardziej zaawansowanych użytkowników. 

Dostałem telefon z romem 7.98. 9.0

1. Nie mogę za pomocą solid explorera(badz innych aplikacji, poza wbudowanym menadżerem plików) nic kopiować na kartę pamięci. Wyskakuje mi bym nadał uprawnienie aplikacji i jakaś instrukcja, która mi nic nie daje, gdyż nie mam takich opcji u siebie jak w poradniku. 

Z tego co się zorientowałem to jest to problem lolipopa nie tylko xiaomi. 

Pomóżcie ;)

Da się to jakoś obejść bez rootowania itp? Nie chciałem narazie zmieniać i grzebać w sofcie, gdyż jeszcze nie doczytałem wszystkiego i się boję modyfikować czegokolwiek. Zrobię to w przyszłości jak będzie stable CM13 ;)

2. Na poprzednim telefonie używałem takiej apki quality time, jak zrobić by chodziła cały czas w tle? 

Wystarczy zablokować w menu aplikacji by nie ubijało jej przy czyszczeniu ramu czy jest jakiś inny sposób?

3. Jak ustawić mms w google messanger?

Działają mi na stock aplikacji sms, natomiast na innym nie zbyt :(

Pozdrawiam wszystkich

Edited by Luomei

Co do możliwości zapisu na karcie SD, to musisz zmodyfikować, lub podmienić plik platform.xml, poszukaj tu na forum, było to dokładnie opisane, ale root chyba jest potrzebny.

Ja z kolei mam problem przy próbie zapisu jakiegokolwiek pliku z Dropboxa na telefon: wybieram "eksportuj" i potem "zapisz na urządzeniu", pojawia się znana z innych wątków informacja żeby włączyć "Dokumenty" - co nie pomaga bo jak je włączę to i tak dropbox niczego nie zapisze.
Na forum Mi polecali użycie aplikacji (https://play.google.com/store/apps/details?id=nextapp.sdfix), ale to też nie pomogło ... (mimo żę mam roota). Na razie jeszcze nie edytowałem pliku 'platform.xml' ...

Ktoś może pomóc ?

Co ciekawe znalazłem "obejście" tego problemu: po wybraniu opcji "eksportuj" w Dropboxie wybieram eksport do Total Commandera a ten już bez problemu zapisuje plik w wybranym folderze na telefonie :)

Edited by Zderzaq

@Zderzaq Musisz podmienić apkę dokumentów na działająca i potem ją włączyć w ustawieniach. Nie mam pojęcia czemu w MIUI domyślnie wyłączana jest ta aplikacja, a do tego w nowych wersjach jest skopana.

Edit: Podrzucam dobrą wersję Documents.apk, podmień ją w system/app/DocumentsUI, nadaj uprawnienia rw-r-r i włącz w ustawieniach. Będzie śmigać, tylko po każdym reboocie trzeba na nowo włączać Dokumenty (niestety nie udało mi się jak na razie zrobić tak, aby były zawsze włączone).

DocumentsUI.apk

Edited by cukru
  • Like 1

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...