Acid Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Mam na MI4 MIUI 8 w aktualnej wersji alfa. Niestety nie mogę i nie chcę wrzucić screenów więc musicie mi uwierzyć na słowo. Możecie za to zadawać pytania, na które postaram się odpowiedzieć i zamieścić w formie faq poniżej. Wygląd systemu jest naprawdę zmieniony i wszystko wygląda bardzo ładnie. Niestety tu i tam są reklamy chińskie ale to raczej sami zablokujemy jak już będzie wersja public. Co z paskiem powiadomień, czy faktycznie jest jedna strona? Nie. Jest opcja do wyboru aby przełączniki były na pierwszej stronie (jak na oficjalnych zrzutach) lub po staremu na drugiej stronie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Czy jest naprawione ratio zdjęć kontaktów? Wysłane z mojego Mi-4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Jak wyglądają powiadomienia na lockscreenie ? Tak jak w aosp czy po staremu ? Wprowadzili interakcje z powiadomieniami z 4.1 i rozwinięte w n ? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Mnie ciekawi czy będzie możliwe obracanie ikon na ekranie głównym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzeSek Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Są zmiany w launcherze?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Czy jest naprawione ratio zdjęć kontaktów? Wysłane z mojego Mi-4c Nie mam jak sprawdzić ale nigdy nie było problemu z tym. Przynajmniej ja na to nawet nie zwróciłem uwagi na swoich telefonach. Wysłano z MiNote Mnie ciekawi czy będzie możliwe obracanie ikon na ekranie głównym. Nie wiem co to ale raczej nie ma takiej możliwości. Wysłano z MiNote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Nie mam jak sprawdzić ale nigdy nie było problemu z tym. Przynajmniej ja na to nawet nie zwróciłem uwagi na swoich telefonach. Wysłano z MiNote Jest z tym problem, nawet na en.miui.com jest to zgłoszone. Przy docinaniu zdjęcia masz kwadrat, a jak ktoś dzwoni to masz prostokąt 16:9 i zdjęcie już nie wygląda tak jak powinno Wysłane z mojego Mi-4c 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasiek91 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 czy jest opcja multi window? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsukuyomi Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Panowie pytanie odnośnie powiadomień, czy możliwa jest jakaś interakcja z nimi na blokadzie lub na pasku? Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 49 minut temu, GrzeSek napisał: Są zmiany w launcherze?? Nie. Ten jest taki sam jeśli mowa o długim przytrzymaniu Menu. Aplikacja Kamery jest trochę inna. Opcje i filtry są jako pasek z przełącznikami. 40 minut temu, jasiek91 napisał: czy jest opcja multi window? Nie ma i nie było nigdzie powiedziane, że będzie. Tym bardziej w cancro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario123m Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Jak wygląda panel przełączania ostatnich aplikacji? Dalej po staremu? Można zwinąć (static.sg.bbs.mi.com/sg/7049c226-8419-48f0-9af7-eeefa5c9e4ce.jpg) i rozwinąć (static.sg.bbs.mi.com/sg/3799856e-78c4-45b1-bc00-852a357570cf.jpg) ikonki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 30 minut temu, Redmi2 napisał: Jak z plynnoscia? Bardziej wymagajacy niz miui7? Wiem ze to alfa i wiele moze sie zmienic ale jak oceniasz ba dana chwile? Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka Jest tak płynny jak 7 czyli bardzo. 29 minut temu, Tsukuyomi napisał: Panowie pytanie odnośnie powiadomień, czy możliwa jest jakaś interakcja z nimi na blokadzie lub na pasku? Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Póki co tak samo jak MIUI 7 z tego co widze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 @Acid jedna prośba. Sprawdź czy w Aparacie działa slowmotion. Bo HDR naprawili. Ale ten problem z slowmotion dalej jest. Tzn. nie nagrywa w spowolnieniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuru Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 @Acid a dodano gdzieś dostęp do menu MTP/PTP po wyłączeniu tych opcji? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Powidz czy galeria dalej tak tragicznie segreguje, że co zdjęcie to osobny rząd? Wiem, że to zależy od daty, ale robiąc jedno-dwa zdjęcia dziennie jest to marnowaniem przestrzeni. Wszystko w jednej kolumnie, a prawa strona pusta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakubor Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 (edited) Czy podstawowe aplikacje takie jak muzyka etc. mają nowe skórki? Edited May 11, 2016 by jakubor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 @Acid jedna prośba. Sprawdź czy w Aparacie działa slowmotion. Bo HDR naprawili. Ale ten problem z slowmotion dalej jest. Tzn. nie nagrywa w spowolnieniu. Nie działa. Wysłano z MiNote @Acid a dodano gdzieś dostęp do menu MTP/PTP po wyłączeniu tych opcji? Nie ma..ale nie wiem w czym problem. To Android 6 i zawsze po podłączeniu masz tylko ładowanie ale z paska powiadomień komunikat by wybrać mtp/ptp. Wysłano z MiNote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Ciekawe, czy w planach jest naprawienie tego błędu. Z tego co ogarnąłem to jest to wina libów a nie samej apki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Powidz czy galeria dalej tak tragicznie segreguje, że co zdjęcie to osobny rząd? Wiem, że to zależy od daty, ale robiąc jedno-dwa zdjęcia dziennie jest to marnowaniem przestrzeni. Wszystko w jednej kolumnie, a prawa strona pusta. Tak. Galeria jest taka jak obecnie. Ogólnie jak zmienili ostatnio jakąś aplikację typu Galeria czy Pogoda to takie same wersje są dalej w MIUI 8. Pogoda jest też z białym tłem z tekstem na dole ale góra jest z rysunkami w stylu nowego MIUI. Wysłano z MiNote Czy podstawowe aplikacje takie jak muzyka etc. mają nowe skórki? Muzyka, Email i kilka innych są takie same. Nowe są np Dyktafon. Przy okazji. Trend z nowej Przeglądarki został rozszerzony o inne aplikacje. W sensie skoro ma niebieski nagłówek to np Ustawienia mają szary pasek, Phone zielony. Aha i w recent apps jest... widżet muzyki. Wysłano z MiNote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Fajną zmianą są powiadomienia pop up od dołu ekranu np. wszelkie informacja o tym, że aplikacja xxx potrzebuje dostępu do neta lub, że zgadzamy się na to i na tamto. Teraz te pup upy nie zajmują całej szerokości ekranu, sprawiają wrażenie lżejszych, aż unoszących się w powietrzu. Tekst także jest wyjustowany do środka. Bardzo ładnie to wygląda ogólnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 (edited) Gdzie można zapisywać się na beta testy? I czy w ogóle są takie zapisy? Z tego co pamiętam to z Androidem 6.0 były zapiski na ich forum. Miałem się zapisywać. Ale miałem opóźnienia w dostawie telefonu. I akurat jak przyszedł to wyszedł oficjalnie. Bo na forum MIUI nic nie widzę. Chyba, że ślepy jestem. Edited May 11, 2016 by Pietr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol Winiarski Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 A może masz możliwość porównać długość życia baterii MIUI 8 vs MIUI7? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekw100 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Gdzie można zapisywać się na beta testy? I czy w ogóle są takie zapisy? Z tego co pamiętam to z Androidem 6.0 były zapiski na ich forum. Miałem się zapisywać. Ale miałem opóźnienia w dostawie telefonu. I akurat jak przyszedł to wyszedł oficjalnie. Bo na forum MIUI nic nie widzę. Chyba, że ślepy jestem. W poniedziałek startują zapisy do bety Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arucard Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 (edited) 5 godzin temu, jasiek91 napisał: czy jest opcja multi window? 4 godziny temu, Acid napisał: Nie ma i nie było nigdzie powiedziane, że będzie. Tym bardziej w cancro. Napewno? Na http://en.miui.com w kilku tematach o miui 8 i jego nowych funkcja pada informacja o multiwindow. Np: http://en.miui.com/thread-279019-1-1.html Chyba że dopiero w becie będzie, i w dalszych wersjach, bo w alfie faktycznie to nie wiem. Edited May 11, 2016 by arucard 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Napewno? Na http://en.miui.com w kilku tematach o miui 8 i jego nowych funkcja pada informacja o multiwindow. Np: http://en.miui.com/thread-279019-1-1.html Chyba że dopiero w becie będzie, i w dalszych wersjach, bo w alfie faktycznie to nie wiem. Nie takie multiwindow jak my to rozumiemy Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
heolix Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Wygląda raczej na to że zgapili z iosa przełączanie aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 54 minuty temu, Karol Winiarski napisał: A może masz możliwość porównać długość życia baterii MIUI 8 vs MIUI7? Nie. Nie ma jak przecież. To rom chiński bez Gapps itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 24 minuty temu, Redmi2 napisał: Ale wiadomo nie bedziesz stawial specjalnie miui7 china dev a potem alfe miui8 Wiadomo. Na cancro miałem global. Dziś mam alfe miui 8 więc nie mam jak. Raczej bym się baterią nie przejmował. I tak telefony będą chodzić 1-2 dni. Tu cudów nie ma. 25 minut temu, Redmi2 napisał: Ps. Do beta testow tez trzeba byc w jakiejs grupie miui jak do alfy? Tak. Są różne grupy. Są admini czy moderatorzy na forum, sa fansites jak ja itp. Do alfy global niby zapraszają każdego także można się dopisywać. Dla mnie to dopiero ten Global jest coś warty bo przypomina nasze MIUIPolska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Chyba tak. Wiesz ja takich rzeczy nie wiem. Od lat mam pozwolenia na wszystko (bo mnie dopisali gdzie się da) i na forum jakoś tamte nie wchodzę. Poza tym mam też swoje dojścia u znajomych, którzy pracują w Xiaomi i od nich mam leaki. Stąd Alfa choć blokadę musieliśmy złamać sami ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 @Acid a możesz powiedzieć jak teraz wyglądają zdjęcia kontaktów? Czy nadal jest docinany kwadrat a przy połączeniu prostokąt na cały ekran? Czy może zmienili coś w tej kwestii? Wysłane z mojego Mi-4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Czyli moge sie normalnie zapisac do beta global majac konto na miui? Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka Sorry, że się wcinam, ale trzeba mieć określoną ilość postów chyba, żeby się zapisać do beta testów. Musisz być aktywnym userem Wysłano z Xiaomi Redmi 2 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 A nie wiesz moze ile? Z tego co widze nabija sobie pkt postami w stylu thanks, great itp. Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka Pod postem zawsze pisze ile trzeba mieć, żeby się zapisać Wysłano z Xiaomi Redmi 2 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Tak to wygląda: Wysłano z MiNote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Dzięki Acid, czyli lipa Wysłane z mojego Mi-4c 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 No ale jak ma być? Normalnie wstawiasz kwadratowe zdjęcie, ok ale telefon ma panoramiczny rozmiar to wiadomo, że robi takie powiększenie jeśli fotka ma być na cały ekran. Zrób zdjęcie Adele z mniejszą głową to nie będzie zoomu. Wciaż nie rozumiem problemu z tymi zdjęciami w MIUI. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts