fyme Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Dzięki, nie trzeba. Jak Acid ogarnie temat to będzie co tydzień multilang, chyba że chcesz co tydzień bawić się w scalanie plików i testy przed udostępnieniem paczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 W sobotę zrobimy multilang. Sprwadziłem ten rom i wychodzi na to, że punkty montowania od początku były dobre, tylko to recovery jest ważne. Spróbuję napisać instrukcję (i hostować to recovery u nas) dla ZTE. Czy możecie rzucić okiem na instrukcję dla Red Rice: http://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi-red-rice/ Czy dla ZTE było by tak samo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Generalnie to chyba wszystkie ZTE z chin przychodzą zrotowane i z wgranym Recovery (przynajmniej tak czytałem i ja taki dostałem z rootem i Angielskim Recovery) więc co do tych punktów to nie podpowiem. Apkę Mobile Uncle pobrałem po prostu z google Play i z jej poziomu zainstalowałem recovery potrzebne do instalacji MIUI (też jest po angielsku) więc jest do ogarnięcia a potem reebot do recovery, 3x wipe i instalacja romu więc jak czytam instrukcję dla Red Rice to aż się w głowie kręci że tyle trzeba by kombinować nie mając roota i chińskie recovery. W każdym razie wszystko ogarnąłem bez komputera ( no w sumie rom na kartę wysłałem przez airdroida po wifi). Reasumując większość roboty ktoś w Chinach odwalił za mnie więc nie bardzo pomogę. PS: abstrahując od tematu, pojawił mi się update do wersji 3.10.11 w aplikacji updater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Tak z tego co widzę już jest 3.10.11. Ale u nas raczej jutro bo nie ma sensu robić teraz dla paru telefonów jak robimy to normalnie dla grupy minimum 20 urządzeń. Możesz sobie wgrać aczkolwiek to nie jest update miuiandroid i multilanga. Co do Red Rice to akurat jest tak dlatego, że MIUI jest tam stock i z zasady nie jest on zrootowany. Aby mieć roota trzeba wgrać wersję dev Hongmi, tyle że tego nie zrobie łatwo ponieważ recovery stockowe tego nie umożliwia. Było angielskie recovery ale powodowało bricka (IMEI). A to chińskie z instrukcji działa.... a my nie umiemy go jeszcze przetłumaczyć. Niestety coś za coś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Na szczęście Recovery ogarniające instalację MIUI na ZTE przynajmniej na V967s (nie wiem jak jest dla V987) jest po angielsku. Co do update'a to poczekam na was Będę miał w końcu PL. PS: znalazłem skrypt który rozszerza pamięć na apki do 2,5 GB (domyślnie jest 1 GB) dla V967s, pamięć zewnętrzną stanowi wtedy karta SD coś na wzór rozwiązania z Red Rice. Jeszcze nie testowałem (trochę się obawiam ) ale jak by poszło to można by to dodać do romu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rawyolks Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Dzisiaj nareszcie przełom w trackingu: "11-10-2013, Despatched to overseas (Country code: PL)". @fyme: jak w tym hiszpańskim miui masz chiński market to znaczy, że to zwykły rom prosto od chińczyków. @Acid: ja jestem za pełnym opisem. To czy jest root czy recovery (i czy w ogóle bruno-wskie czy miui) czy obojętne co innego, zależy od konkretnego sprzedawcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faraonek Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Witam wszystkich . Mam prośbę, mógłby ktoś kto posiada wgrany ten soft spróbować wejść w ustawienia APN i wybrać dowolną sieć? Mi się wykrzacza w tym momencie aplikacja przez co nie działa aero. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 U mnie też, na szczęście prawidłowo rozpoznał obie karty I tak mam chiński market i jeszcze kilka chińskich apek a rom jest od jueliana tyle że z dodanym hiszpańskim językiem. EDIT: Mam jeden błahy ale strasznie irytujący problem. Do tej pory do blokady ekranu używałem apki Lidroid lockscreen (przyzwyczajenie z HD2 ) w każdym razie jedynym zadaniem tej apki jest wygaszenie/zablokowanie telefonu bez użycia przycisku Power. O ile na HD2 z MIUI v5 nie było z tym żadnego problemu o tyle na ZTE jest. Generalnie apka działa i wygasza ekran (słychać nawet dźwięk blokady ekranu) ale tylko na sekundę po czym ekran zapala się ponownie już z ekranem blokady. Dodam że na stock romie na zte problemu nie było. Próbowałem jeszcze kilku apek ze sklepu ale efekt jest taki sam. Czy jest jakakolwiek szansa na ogarnięcie tego czy muszę do tego przywyknąć? Chciałbym zaoszczędzić przycisk Power (to chyba moja fobia ) a przy tym nie za wygodnie do niego sięgać z racji rozmiaru telefonu. Problem ogarnięty Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkatras Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 A ja mam tak jak pisałem MIUI po polsku z chińskim marketem , Aero działa wyśmienicie Testuję od paru dni i wszystko OK . Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Ale możesz wejść w ustawienia APNów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkatras Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Po zainstalowaniu APN-Switch mogę . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faraonek Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 https://play.google.com/store/apps/deta ... m.tweakker Udało się dzięki tej aplikacji . PS. Możecie mi jeszcze powiedzieć jak jest z rootem po instalacji miui? Mam wrażenie, że zniknął a to mój pierwszy android więc nie bardzo wiem co się dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Na pulpicie w folderze Bezpieczeństwo masz Uprawnienia. Tam włączysz ROOT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faraonek Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Mam, dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Właśnie zainstalowałem rom i multilang i wszystko poszło gładko. Nie ma też fc przy konfiguracji APNów jak to miało miejsce na romie hiszpańskim. Dzięki Acid. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 NO...w końcu Można odetchnąć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacieQ Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 @Fyme Wcześniej podałeś link do paczki, to zrobiłbyś teraz podsumowanie, albo tutorial do instalacji Miui na ZTE? Będę wdzięczny.. -EDIT- Chodzi mi o MIUI wraz z Multilangiem/PL Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 W sumie nie trzeba poradnika bo jest tego zaledwie kilka kroków Pierwsza rzecz to backup obecnego romu bez tego ani rusz a o skutkach można poczytać choćby w tym wątku. 1. Telefon musi mieć roota (ja miałem od początku) 2. Pobierasz Recovery i kopiujesz na kartę pamięci (luzem bez żadnych folderów), pobierasz także rom, multilang oraz gapps i też kopiujesz na kartę 3. Ze sklepu google instalujesz apkę Mobile Uncle (wymaga roota) 4. Uruchamiasz Mobile Uncle i wybierasz Recovery Update 5. Na kolejnym ekranie wskazujesz recovery na karcie sd (na samej górze listy z dopiskiem Recovery file in SDCard) 5. Recovery jest updatowane a po zakończonym procesie program zapyta czy uruchomić telefon w Recovery. Oczywiście zgadzasz się 6. Gdy telefon uruchomi się w Recovery to jeśli nie zrobiłeś wcześniej backupu to jest ostatnia szansa, jeśli masz backup to: 7, Wybierasz wipe data/factory reset, potem wipe cache partition a na koniec wchodzisz w advenced i wybierasz wipe dalvik cache 8. Poza kończonym procesie wracasz do poprzedniego ekranu w recovery i wybierasz Install zip from sd card potem chose zip from sd card i wskazujesz plik z romem. 9. Po zakończonej instalacji powtarzasz poprzedni punkt wskazując multilang na karcie. 10. Po zakończonej instalacji wybierasz Reebot system now i telefon uruchomi się już z MIUI. 11. Przechodzisz przez pierwszą konfigurację romu po czym znawu wracasz do recovery 12. Wybierasz install zip from sd card potem chose zip from sd card i wskazujesz plik gapps na karcie sd 13. Gdy instalacja się zakończy wybierasz reebot system now i telefon uruchomi się ponownie To tyle Bardzo ważne aby zainstalować poprawne recovery bo na innych są problemy z instalacją MIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
rawyolks Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Jeśli ktoś nie ma roota i/lub ma problemy z jego uzyskaniem to może wgrać też recovery przez spft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacieQ Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Jeszcze pytanie dla bezpieczeństwa Jeśli ściągne spolszczenie MIUI do V967s z MIUI Polska to może coś się zepsuć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Wgraj rom z Miui Polska a na niego multilang i będzie ok, ale kopię romu powinieneś mi mieć zawsze na wszelki wypadek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rawyolks Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Ktoś na forum.android.com.pl pisał, że gappsy nie działają na mirecovery. Czy do nich również trzeba zmienić coś w punktach montowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 A może w Chinach nie instalują gapsów? W sumie to jest zamiennik mirecovery który ogarnia instalację miui i gapsów więc punkty montowania są ok. Generalnie z tego co pamiętam Acid mi kiedyś tłumaczył że paczka z gapsami instaluje się używając busybox, który ma montować /system i tam kopiować zawartość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Zależy co mamy na myśli pisząc MI Recovery bo takowe jest tylko i wyłącznie w telefonach Xiaomi np Mi2. I wtedy faktycznie zwykłej paczki nie wgrasz bo to recovery przyjmuje paczki zip ze strukturą pełnego romu. Jeśli jest jakieś portowane mi recovery to ja nic o tym nie wiem. Wysłane z mojego Nexus 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Wgrałem sobie moda rozszerzającego partycję na apki kosztem pamięci wewnętrznej dla użytkownika (zmieniłem domyślny podział partycji ZTE) i teraz mam tak 1. 2,5GB na appki. było coś koło 1GB 2. Karta SD 3. 273MB pamięci wewnętrznej No i wszystko super, aplikacje instalują się poprawnie tylko że odtwarzacz muzyki nie widzi muzyki na karcie sd a galeria nie widzi zdjęć na karcie sd. Jak ogarnąć ten problem? Domyślam się że trzeba by zamienić karty miejscami tylko jak? EDIT: Ponowna instalacja MIUI rozwiązała problem z widzialnością karty Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacieQ Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 A jeśli chodzi o problemy z IMEI jakie miał wcześniej kolega, to czy wystarczy backup z recovery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hardkorowy Marcin Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Nie , pomógł backup z MTK Droid Tools Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacieQ Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Ok , właśnie biorę się za wgrywanie MIUI, jak coś pójdzie nie tak to będę krzyczał -EDIT- ROM działa ! Polecam ! Sam ROM jak i lang ściągałem z MIUI Polska . Jest SUPER ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hardkorowy Marcin Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Ja poczekam na jakąś instrukcję , jakie recovery itp żeby znów sobie kilka dni wyciągnięte z życiorysu nie zrobić.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Instrukcja instalacji jest na poprzedniej stronie Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hardkorowy Marcin Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Poszło Oczywiście invalid imei ale baseband był więc szybko MTK Droid Tools przywróciłem IMEI bo był domyślny 12345678......... Na razie się uczę romu ale samo działanie na plus !! // Wkurza tylko brak nazwy kontaktów przy sms'ach oraz jak ktoś dzwoni...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Problemów z dzwonieniem nie zauważyłem za to dziś zauważyłem problem z niektórymi otrzymywanymi smsami. Rozwiązałem problem instalując GravityBox i zaznaczając w nim po prostu odpowiednią opcję (generalnie nudziło mi się w pracy więc miałem czas podłubać ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rawyolks Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Czy tylko u mnie, w ustawieniach, na dole mam szary cień jakby miał się pojawić pasek z przyciskiem (przyciskami)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Ja nie mam choć na poprzedniej wersji na 100% miałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
rawyolks Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Mam najnowsze MIUI PL. O jakiej poprzedniej mówisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts