magyarek Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Jak w temacie. Ktoś z was zna taki serwis? To chyba Chińczyki, sądząc z chinglisha, jakim do mnie piszą... Od jakiegoś czasu (półtora miesiąca gdzieś) dostaję od nich oferty zaadresowane do jakiegoś Ashisha. Na początku oczywiście było info o założeniu konta, którego nie potwierdziłam i miałam nadzieję, że to załatwi sprawę, ale nie, twardo mi wysyłają oferty. W końcu się wkurzyłam i napisałam do nich, że to jakaś pomyłka i że proszę o usunięcie adresu i w ogóle tego konta z bazy danych, to mi odpisali, że oczywiście, że bardzo przepraszają, że usuną, jak tylko wyślę im skan dokumentu tożsamości i prawa jazdy, żeby mogli zweryfikować tożsamość. No na głowę jeszcze nie upadłam, teraz się z nimi bujam, w ostatnim mailu zagroziłam im zgłoszeniem sprawy na policję w związku z próbą wyłudzenia danych, nie mam pojęcia ani skąd oni są, ani skąd jest ten cały ashish, weszłam z ciekawości na tę ich stronę i to jest taki normalny sklep typu Euro, Gearbest itp... Ktoś miał z nimi do czynienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Alibaba group to sklep dla klientów hurtowych, ktorzy kupują większą ilość sztuk. Tak mi sie wydaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magyarek Posted May 2, 2016 Author Share Posted May 2, 2016 No dobra, to jak ja mam się ich pozbyć z życiorysu, może ktoś podpowie...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Dodaj nadawcę do spamu Wysłane z mojego Mi-4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeoRedfox Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Alibaba to to samo co AliExpress tylko że dla zamówień hurtowych Możesz im wysłać te dane albo wrzuć adres na spamlistę i tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
magyarek Posted May 2, 2016 Author Share Posted May 2, 2016 Tylko że dodanie nadawcy do spamu nie rozwiązuje kwestii konta założonego na mój adres... Ale - no proszę. Postraszyłam ich policją i zadziałało z mety. " I have deactived your account now and you will not receive any notifications from Alibaba" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addamas Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Alibaba to firma matka Aliexpress. Zakładając konto na Ali założyłaś też na Alibaba. To jak Xiaomi i Mi, pierwsze jest częścią drugiego. Xiaomi Mi2S with sMIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
magyarek Posted May 2, 2016 Author Share Posted May 2, 2016 (edited) Ale ja nie zakładałam konta na Aliexpress, to raz , a dwa - to było konto na jakiegoś Ashisha, nie moje. A dla potomnych - w takich sytuacjach warto postraszyć zgłoszeniem na policję phishing scamu. Edited May 2, 2016 by magyarek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts