Jump to content

Tragiczna jakoś wykonanych zdjęć.

ScarFace

Recommended Posts

57 minut temu, aadamusek napisał:

Cześć. Widzę, że wiele osób wiesza psy na aparacie RN3 Pro ;) Czy jest może na forum osoba, która ma porównanie z aparatem telefonu Redmi Note 2? Właśnie z takiego modelu chcę się przesiąść, a ciekawi mnie własnie różnica w tej kwestii (bo że RN3 Pro będzie szybszy oraz dłużej trzymający na baterii to wiem :) ).

Przesiadłem się na RN3 Pro właśnie z RN2. Według mnie różnice nie są duże.

Zrobiłem małe porównanie. Zdjęcia w pełnych rozmiarach, na balans bieli i ogólnie ekspozycję nie ma co zwracać uwagi, bo zdjęcia robione w dwóch różnych dniach, starałem się tylko je zrobić o podobnej porze dnia. Radzę zwrócić uwagę na poziom szczegółów w pełnym powiększeniu. Opcja HDR była wyłączona.

RN2RN3.jpg

• Like 1

@nobi85

i co mają udowodnić zdjęcia z rozdzielczością 3 mpx? Daj w pełnej rozdzielczości to wtedy pogadamy.

22 minuty temu, nobi85 napisał:

https://www.flickr.com/photos/hermitsmoores/24409760583/in/photostream/

Jest cały katalog zdjęć tego Pana, można zobaczyć inne. Nikon d70.

Ok, jedno zdjęcie odpadło.

te fotki ewidentnie były robione z wbudowaną lampą i dlatego są takie fatalne a po exifie widać że poddano je, zapewne niezbyt udanej, obróbce w photoshopie.

Chwila, stare aparaty robiły 6mpx, więc różnica niewielka. Mało jest zdjęć w sieci w oryginalnej rozdzielczości, więc te z tel zmniejszyłem też do około 3 mpx. Mimo to na niektórych widać szum i nieostrość, więc większe zdjęcie tylko pogorszy sprawę.

7 minut temu, hcboria napisał:

@nobi85

ewidentnie były robione z wbudowaną lampą i dlatego są takie fatalne a po exifie widać że poddano je, zapewne niezbyt udanej, obróbce w photoshopie.

tak, to może nie był dobry przykład, bo ktoś za mocno je obrobił

Tak jak ktoś wspominał...optyki i wielkości matrycy nie da się oszukać http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/rozmiar-sensora-w-smartfonach.html . Im więcej elementów światłoczułych na małym sensorze tym gorzej szczególnie w słabych warunkach oświetleniowych. Zasady trzeba stosowac jak przy fotografowaniu tzw...małpkami. Ogólna zasada maksymalnie ograniczyć ISO do 400 (mówie o małpce :) ) i robić zdjęcia przy dużej ilości światła lub z lampą błyskową. 

Do tego dochodzi optyka i obiektyw który musi być "sprasowany" i zminiaturyzowany na niewielkiej przestrzeni w porówaniu z np bezlusterkowcami. Wszystko to powoduje ze z pomoca smartfona musimy sie bardziej postarać. Mając bezlusterkowca z dużą matrycą można robić spokojnie zdjęcia na czułości np 1600 bez lampy i bez widocznego szumu...

• Like 1

Zdjęcia robi w miarę (moim zdaniem gorsze niż mój poprzednik Samsung Note 3 - trudno, ale dziś odkryłem, że PANORAMA to jakieś totalne nieporozumienie, mega kompresja i powstaje plik 400kb (ustawienia wszytsko po maks). Znalazłem na zagranicznych forach, że problem ten występuje. Osłabiłem sie totalnie.

2016-04-29 14.11.14.jpg

18 godzin temu, rafalopatika napisał:

Zdjęcia robi w miarę (moim zdaniem gorsze niż mój poprzednik Samsung Note 3 - trudno, ale dziś odkryłem, że PANORAMA to jakieś totalne nieporozumienie, mega kompresja i powstaje plik 400kb (ustawienia wszytsko po maks). Znalazłem na zagranicznych forach, że problem ten występuje. Osłabiłem sie totalnie.

2016-04-29 14.11.14.jpg

Panorama to całkowity dramat :D Nawet nie ma co się nad tym tematem rozwodzić. 

Co do jakosci wykonywanych zdjec to jest rzeczywiscie dosc przecietnie. Tragicznie bym powiedział, ale w sytuacji sredniego lub kiepskiego oswietlenie. Wtedy lepiej po prostu sobie odpuscici fotografowanie. "Za dnia" jest spoko i nic wiecej. Przesiadałem sie z LG G4 na Redmiego i miałem bezposrednie porównanie fotek/filmików i jest w ich jakosci krótko mówiąc- PRZEPAŚĆ

Edited by Antaro

Xiaomi generalnie nie ślni jakością zdjęć, nawet ich flagowiec robi podobne zdjęcia do rn3p.

Hehe... Dobre. To porownaj sobie jakie zdjecia robi mi4c, mi note czy mi5 do jakiegokolwiek redmi. Roznica jest duza.

Akurat nie mam takich zdjec... Ale jeden kolega mial iphone 6s a drugi mial Lg g3 i powiem szczerze ze zdjecia w dzien wychodza lepiej niz w iphone 6s a prawie tak samo jak w Lg g3 co bardzo mnie zdziwiło i kolegów też:) pewnie w słabym oświetleniu rn3pro robi troche gorsze zdjęcia.

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...