Jump to content

Jaki rom na nowy mi4

Wojtkson

Recommended Posts

Raczej nie będziesz żałował, chyba, że co chwilę rozkminiasz, ile Ci wyciągnie przy włączonym ekranie, choć ten najnowszy ROM jest naprawdę w porządku.

Też kiedyś miałem w planach zostać na 4.4.4, jednak się skusiłem i absolutnie nie żałuję. 

Hej, dawno tu nie byłem i przepraszam, jeśli było już tutaj takie pytanie.
A więc, jestem posiadaczem MI4 LTE-CT wersja MIUI7 5.11.5 (4.4.4 KTU84P). Pytanie brzmi, czy polecacie coś nowszego tzn. android 6? Zależy mi, aby rom był naprawdę stabilny (działający gps, brak restartów itp itd...) 
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam ;)

Dnia Sunday, October 23, 2016 o 23:17, kulig007 napisał:

No i tu się potwierdza znowu, co telefon inne odczucia. Ja znowu widzę dłuższe działanie telefonu na wersji 6.10.20

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

No u mnie na 6.10.20 tyle samo wyciągał, ale miał jakieś jazdy z wskaźnikiem procentowym baterii, używałem tel godzinę przeglądając neta, a on pokazywał 100% dalej. Jak już rozładowałem prawie baterię i podłączyłem ładowarkę to z 19% podczas restartu przeskoczył na 40%.

Screeny z 6.10.13

Screenshot_2016-10-25-11-18-10-840_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2016-10-25-11-18-02-624_com.miui.securitycenter.png

Edited by RegimeOfTerror

Cześć

Od kilku miesięcy używam mi4LTE-CU na androidzie 4.4.4, wersja 5.11.5, wszystko działa świetnie.

Zastanawiam się nad wgraniem 6 i miui8. Coś mnie korci :) .Czytałem o problemach z głosem i tu się trochę martwię.

Najpierw muszę wrzucić MIUIPolska cancro 5.12.17 później MIUIPolska Android 6.0.1 cancro ( czy dobry plik wybrałem???  https://www.androidfilehost.com/?fid=529152257862668989 )

Pytam bardziej szczegółowo, bo jak sobie pomyślę że coś uwalę i będę zmuszony wrócić do xperi sp (to dopiero wolno chodzi).

Dzięki za rady.

Pozdrawiam.

Edited by borygo

3 minuty temu, h4lik napisał:

Robisz dokładnie tak, jak napisałeś - 5.12.17 => 6.10.20. Plik wybrałeś dobry.

Ewentualnie na czysto przez MiFlash najnowsze China Dev i na to 6.10.20.

Dasz sobie radę. :)

Dzięki, zapomniałem spytać jeszcze o wszystkie dane na telefonie, jeżeli nie robiłem żadnych chmur to dane zostaną czy telefon będzie zupełnie czysty.:)

Jeżeli z poziomu telefonu i bez robienia jakiegokolwiek wipe to powinno wszystko zostać.

ps Podczas mojego ostatniego powrotu na 5.11.5 z MIUI8 moja chmura nie widzi żadnej kopii. Oczywiście pokazuje, że miejsce zajęte jest. Przy aktualizacji na nowsze możne być podobnie. Nie wiem czy tak samo jest z kopią lokalną jeśli w ogóle masz zamiar ją robić.

@RegimeOfTerror A ile miałeś czuwania przy tych 6 godzinach sot? Bo ja mam 5g 54min SOT / 5 dni czuwania; 6g 5min SOT / 4dni; czasem tylko 5g 40min SOT / 3dni 20g. Wiadomo zależy od używania, a jestem ciekaw.

24 minuty temu, preston2009 napisał:

Chodzi mi o czas podany w: Bateria i wydajność> Użycie baterii> Szczegóły historii / Historia. Zresztą już nieważne bo zobaczyłem na screenie wyżej, że to dotyczy ledwo 20h. @RegimeOfTerror ty masz model LTE? Widzę że na tym 6.10.13 masz bardzo dobry zasięg. Masz tak zawsze?

No właśnie dlatego nie ogarniałem o co może chodzić, bo przecież dałem dwa screeny. No nie mam jakoś więcej wolnego żeby sprawdzić ile wytrzymuje mniej intensywnie wykorzystywany. Tak to dzień intensywniej pracy spokojnie, oczywiście z pełnym synchro cały czas i non stop 4G i Wifi jak mam zasięg. 

Tak mam model LTE CT, no tylko na którymś sierpniowym miałem gorszy, ale tak to zawsze mam bardzo dobry i ten pasek jest prawie cały zielony. 

Nowy android zainstalowany, wszystko gładko poszło. Problemów z jakością rozmów nie ma , nawet chyba lepiej niż na kk. Testowanie czas zacząć, miejmy nadziej że nie będzie większych problemów.  :)

Pozdro.

Edited by borygo

Też Wam nie działa skrót przyciskania środkowego przycisku by wejść w Google Now? Jest na to jakiś sposób? 

Jak tam dzisiejszy ROM? Coś lepiej? Jestem obecnie na zeszłotygodniowym, w zasadzie tylko Google Now nie działa i bateria taka sobie...

Ja wczoraj przesiadlem się z 5.11.5 na najnowszy 6.10.27.Miałem obawy ale jak się okazało nie potrzebnie. Miui 8 rewelka, spełnienia moje skromnie oczekiwania bateria nawet lepiej niż wcześniej. Kilka screenów. Dodam tylko że dziś z telefonu wyciskalem 150% pod koniec dnia już nie wiedziałem co na nim testowaćRobiłem wszystko na raz z muzyką w tleJeśli dla kogoś to ma znaczenie telefon ma 15 miesięcy więc bateria najnowsza nie jest. a17e0877b3c95f235c64b1e6b9b2f015.jpg1da07b08f59fa1d454277eff323b56a7.jpgcbaa3e1cac8f412ca0599c1bdefffab2.jpg
a641a4847d9d3a7fab43ec83066bd9c0.jpg

Też jestem zadowolony więc polecam Miui 8. Nawet bardziej niż zadowolony. Na andku 4.4 miałem problem z głośnością podczas odbierania rozmów zawsze na max było. Teraz wszystko gra i bateria daje rade.

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

A ktoś wie dlaczego aplikacje zabierają procentowo aż tyle bateri? Teraz np mam fb 15% fbmessenger 17% reszta powiedzmy w normie a ekran 4% :o gdzie ekran na 4.4 zawsze miałem około 50%. Dziwne tym bardziej że na messengerze właściwie nic nie robiłem maks 50 wiadomość wysłane.

Przecież apka w tle działa. Zwłaszcza, że co chwilę wysyła i odbiera dane. Dodatkowo o jakim ROMie piszesz?

ew Facebook zgrywa wszystko z mikrofonu i wysyła do "analizy w celu usprawnienia aplikacji i usług pokrewnych". :D 

ps 6.10.13 faktycznie bardzo dobrze jeśli chodzi o baterię. Będę miał 6 dni czuwania i pewnie 5,5-6h SOT.

Tylko znowu dwie osoby skarżyły się na jakość połączenia. Będę musiał znowu zadzwonić do BOKu.

Edited by preston2009

Mam pytanie 

Dziś odebrałem nowy Mi4 3G który ma wgrane takie miui  7.00.55.00(KXDMICI)  

Pytanie brzmi czy mogę z tej wersji systemu przeskoczyć na najnowsze  6.10.27  czy musze przed tym zainstalować jakieś starsze, jeżeli tak to jakie? 

Ok... zrobiłem przez mi flash do najnowszej china dev... Zrobiło adroida 6.

Następnie przez updater wrzuciłem stabilną xiaomi.eu_multi_MI3WMI4W_V8.0.2.0.MXDCNDG_v8-6.0 i telefon od 40 min ciągle jest w trybie ładowania... na zmiane logo mi, napis android, trzy swiecące kolejno kropki i pasek postępu. 

Czy coś już sie wysypało czy to normalne i mam dalej czekać? 

1 godzinę temu, RegimeOfTerror napisał:

Przez fastboot wgrywasz TWRP dla swojego modelu, wrzucasz xiaomi.eu na telefon i instalujesz przez TWRP. Przecież masz poradniki na forum... 

Zrobiłem tak jak napisałeś... wgrałem TWRP_cancro i po wrzuceniu xiaomi.eu_multi_MI3WMI4W_V8.0.2.0.MXDCNDG_v8-6.0 na telefon zainstalowałem przez TWRP

Niestety system nie wstaje... na przemian są dwa ekrany najpierw znaczek mi na srodku i na dole napis android z trzema kolejno zapalającymi sie kropkami... następnie pojawia się ekran z ładowaniem paska postępu... po załadowaniu całego paska ponownie pojawia się pierwszy ekran i tak w kółko.  Jakieś pomysły? :(