jurand1994 Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Mam problem z telefonem Xiaomi Redmi Note 3 pro, telefon zatrzymuje się na logu mi. Niestety mam zablokowany bootloader. Nie wiem jak w takiej sytujacji wgrać soft, próbowałem przez miflash-fastboot ale wyswietla sie komunikat remote : device is locked. Jest jakikolwiek sposób, żeby uratować mój telefon? Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzadzu Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Spróbuj tak: Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinj6 Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 No nie wytrzymam.... Przedwczoraj wieczorem byla na forum zamieszczona przez "malimallinello" instrukcja jak wgrac system na zablokowanym systemie gdy nic nie pomaga... Znajdz i poczytaj. Sorry ale to już szczyt bezczelnosci.. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morvi Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 @marcinj6 Akurat metoda @malimalinello nie sprawdza sie we wszystkich przypadkach, na China Stable nie dziala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzadzu Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 33 minuty temu, Morvi napisał: @marcinj6 Akurat metoda @malimalinello nie sprawdza sie we wszystkich przypadkach, na China Stable nie dziala. Ciekawe czy angielska wersja Mi PC Suite nie zadziała w takim przypadku 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzysiekGP Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Panowie, spokojnie. Jak widać @jurand1994 jest nowym użytkownikiem i ma problem. @rzadzu podał mu linka do dość obszernego tematu gdzie są wspomniane różne metody oraz są odnośniki do innych postów. Dajmy mu czas na zapoznanie się z tematem, może sam znajdzie rozwiązanie. Obecnie i tak nie wiadomo co się dzieje, nie podał żadnych okoliczności jak złapał bootloopa więc nie ma co się ekscytować;) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 skorzystałem z postu, który wrzucił @radzu i instrukcji kótra tam jest, doszedłem do kroku : "7. Powinno wyskoczyć nam w programie, że wyszukiwana jest jakaś aktualizacja. Program wyświetli, że jest dostępna i ją pobieramy (ponad 1 gb)." Po kliknięciu w przycisk : okienko jest w takim stanie : Nic się nie dzieje niestety Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morvi Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Telefon musi byc w trybie fastboot (power & vol-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 (edited) Jak podpinam w trybie fastboot to jest taki komunikat : w trybie recovery(telefon z wpiętym kablem obrazek) wykrywa aktualizację tak jak widać na screenie w moim poprzednim poście, ale nie chce zacząć pobierać pomimo nie wyrzucenia, żadnego błędu Edited April 14, 2016 by jurand1994 Link to comment Share on other sites More sharing options...
malimalinello Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Jak podpinam w trybie fastboot to jest taki komunikat : w trybie recovery(telefon z wpiętym kablem obrazek) wykrywa aktualizację tak jak widać na screenie w moim poprzednim poście, ale nie chce zacząć pobierać pomimo nie wyrzucenia, żadnego błędu A jaki miałeś system wcześniej? Syf? Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Wysłać request i czekać na odblokowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 (edited) 5 godzin temu, Morvi napisał: @marcinj6 Akurat metoda @malimalinello nie sprawdza sie we wszystkich przypadkach, na China Stable nie dziala. Tu masz rację bo aktualnie mam najnowszą wersję wgraną i niestety nie mam możliwości wgrania innej w ten sposób w trybie recovery 1 godzinę temu, Frty napisał: Wysłać request i czekać na odblokowanie jest to możliwe na telefonie w którym nie startuje system ? Edited April 14, 2016 by jurand1994 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morvi Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 (edited) 1. Odinstaluj wszystko co masz (Mi Pc Suite, Mi Flash itd.) 2. Reset kompa 3. Zainstaluj Mi Pc Suite China 4. Zainstaluj ponownie Mi Flash 5. Odpal tel. w trybie FastBoot i podłącz do kompa, zainstaluje Ci sterowniki. 6. Reset telefonu (w Twoim przypadku do logo Mi), tel cały czas podłączony do PC 7. Zainstaluj Mi Flash 8. Wrzuć ROM Global Stable (tgz. wypakowany 2 razy) do folderu C/Mi, czy jak tam go nazwiesz, ścieżka ma być krótka i bez spacji! 9. W folderze adb (jak nie masz to ściągnij adb) odpal wiersz poleceń (Shift + prawy klawisz myszy, wybierasz wiersz poleceń) 10. wpisz: adb devices jeżeli nie wykryje urządzenia nic to, nastepnie wklepujesz adb reboot edl 11. Telefon zgaśnie, i zacznie migać czerwona dioda 12. Odpal Mi Flash i wskaż folder C/Mi, kliknij FLASH. 13. Operacja zakończy się po 3-5 minutach komunikatem o sukcesie, odłącz tel. i uruchom poprzez długie przyciśnięcie Power. WAŻNE! Wszystko instalujesz na PC jako administrator! Mam, nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem. Link do poradnika, z którego korzystałem: Edited April 14, 2016 by Morvi Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 @morvi niestety to u mnie nie przejdzie i z Twojej wypowiedzi wynika, że na logu przy podpiętym telefonie do komputera mam wgrywać przez miflasha? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Można odblokować na stronie, wpisz mi unlock apply w Google. Po 10 dniach wysyłają sms i wtedy na pc odblokowywujesz. Wtedy powinno być możliwe wgranie twrp przez fastboot i odceglenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morvi Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 @jurand1994 u mnie w identycznej sytuacji się udało. Próbuj, co masz do stracenia? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 16, 2016 Author Share Posted April 16, 2016 Dnia 15.04.2016 o 09:55, Morvi napisał: @jurand1994 u mnie w identycznej sytuacji się udało. Próbuj, co masz do stracenia? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka A miałeś włączone debugowanie USB na stałe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morvi Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Tak, ale jeżeli nie jest włączone to i tak telefon powinien je odpalić w pewnym momencie. Zapyta czy włączyć Debugowanie USB. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 16, 2016 Author Share Posted April 16, 2016 jeżeli system się włącza to zapyta, a w innym wypadku raczej nie, chyba, że znasz sposób na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morvi Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 A próbowałeś sposobem, który Ci wcześniej opisałem? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzysiekGP Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 @Morvi u Ciebie po prostu adb było autoryzowane na telefonie wcześniej. Jurand 1994 ma ten kłopot, że nie ważne z jakiego trybu, to po komendzie adb reboot edl jest zwracany błąd. Albo włączając debugowanie nie zatwierdził tego na stałe tylko jednorazowo, albo wgrała mu się nowsza wersja systemu i coś się spierniczyło w ostatniej fazie i teraz na tej nowszej wersji jest brak autoryzacji dla adb. Na dzień dzisiejszy chyba się tego nie da przeskoczyć bez rozbierania telefonu lub czekania na nowszą wersję ROMu China Stable. Może nowy soft wyjdzie w przyszłym tygodniu i chłopak będzie uratowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryn Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Miałem identyczna sytuację wczoraj . Wejdź w tryb z tym "kabelkiem " (Power vol+) Uruchom mi pc suite chiński (usuń stara wersje EN) . Pojawi się informacja o aktualizacji, pobierz i zainstaluj . Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzysiekGP Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Miałeś podobną sytuację a nie taką. Mi Pc Suite zaktualizuje Ci telefon w trybie recovery (Vol+ i Power) tylko jak wykryje na telefonie wersję starszą. Jak wykrywa najnowszą to nic nie idzie zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcingp5 Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 (edited) Ja mam inaczej telefon się włącza na logo MI z wibracją i zaraz gaśnie i na sekundę znów zaświeca się logo MI. Nie mogę wejść w Recovery bo po logo gaśnie (Vol+ i Power) mam zablokowany BL. Podłączony z usb mruga na czerwono diodą, Działa jedynie Fastboot (Vol- i Power). Przechodziłem z syfu 7.1.9.0.0 LHOCNCL z aktualizacji na 7.2.3 potem 7.1.7.0 po nim z 7.1.8.0 przeszedłem przez aktualizację w systemie na PL Beta 6.3.31 i było ok aż znów 7.1.7.0 i ded. Edit: obudziłem go dzięki komendzie: fastboot oem unlock-go przy użyciu: ADB and Fastboot (compressed) Edited April 17, 2016 by marcingp5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzysiekGP Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 @marcingp5 co znaczy obudziłeś? Uruchomił się po tym normalnie czy co? Napisz coś więcej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcingp5 Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 (edited) Po tej komendzie włączył mi się normalnie ale z ustawieniami fabrycznymi. Została mi czerwona dioda powiadomień pulsująca podczas ładowania (bug). Rom 6.3.31 Global Beta PL. Chciałem go fleshować ze zmienionym plikiem na odblokowanie bootloadera i tak mi nie wyszło. Według tego poradnika: " Redmi Note 3 [SnapDragon] - unlock the Beast " Edited April 17, 2016 by marcingp5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzysiekGP Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 @marcingp5 a co ci zwraca w trybie fastboot po wydaniu komendy fastboot oem device-info Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 20, 2016 Author Share Posted April 20, 2016 Po wyjściu nowej wersji stable, telefon udało się uratować. W tej chwili mam wgraną wersję Stable Miui Global 7.1.8.0. I chcę wgrać najnowszego polskiego deva. Ściągnąłem go sobie z tego linku : http://obigota.d.miui.com/6.3.31/miui_HMNote3ProGlobal_6.3.31_bdbd4cfe91_5.1.zip niestety za Chiny ludowe nie mogę wgrać tego deva z poziomu aplikacji updater, cały czas mam "cant verify update" czyszczenie data/cache w tej aplikacji nie pomaga. Ktoś ma jakiś pomysł jak to wgrać? Czy pobrałem odpowiedniego deva pod mój telefon? ps. przez miflasha nie chce wgrywać bo prawdopodobnie pojawi się błąd o "braku ilości dostępnego miejsca" Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiekbu Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 Zmień nazwę na update i przynieś do katalogi download rom Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand1994 Posted April 20, 2016 Author Share Posted April 20, 2016 To nie pomaga. Folder download Rom mi się nie utworzył, ale go sam stworzyłem. Bez skutku nadal "Cant verify update". Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristopolis Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 (edited) Witka Koledzy pomóżcie, wyświetla mi się tylko napis ''mi'' i tak na tym stoi. Mam odblokowany bootloader próbowałem zrobić TWRP recovery i wgrać SuperSu. Zrobiło mi się TWRP zapodałem plik zip SuperSU zainstalował nacisnąłem reboot i pokazuje się tylko ten napis ''mi''. Mogę teraz wejść w TWRP i Fastboot więc chyba jest jakaś nadzieja na odratowanie. Próbowałem wgrać rom przez MiFlash ale po wybraniu romu i naciśnięciu refresh nic nie pokazuje, wszedłem do menadżera zadań sprawdzić sterowniki to pokazuje tylko Android composite ADB interface. Próbowałem też przez ADB ale nie łączy się chyba brakuje jakiegoś sterownika bo pewnie komputer nie może do końca rozpoznać urządzenia. Może w tym recovery trzeba coś włączyć, ustawić Edited May 3, 2016 by kristopolis Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajs Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 17 minut temu, kristopolis napisał: Witka Koledzy pomóżcie, wyświetla mi się tylko napis ''mi'' i tak na tym stoi. Mam odblokowany bootloader próbowałem zrobić TWRP recovery i wgrać SuperSu. Zrobiło mi się TWRP zapodałem plik zip SuperSU zainstalował nacisnąłem reboot i pokazuje się tylko ten napis ''mi''. Mogę teraz wejść w TWRP i Fastboot więc chyba jest jakaś nadzieja na odratowanie. Próbowałem wgrać rom przez MiFlash ale po wybraniu romu i naciśnięciu refresh nic nie pokazuje, wszedłem do menadżera zadań sprawdzić sterowniki to pokazuje tylko Android composite ADB interface. Próbowałem też przez ADB ale nie łączy się chyba brakuje jakiegoś sterownika bo pewnie komputer nie może do końca rozpoznać urządzenia. Ja taki problem rozwiązywałem modyfikacją pliku boot.img wg. tego tutka: http://en.miui.com/thread-249666-1-1.html I tak zmodyfikowany boot.img wgrywałem wg. tego: http://www.technobuzz.net/root-redmi-note-3-pro/ Należy pamiętać, aby wgrywać boot.img pochodzący z tej samej wersji romu co mamy aktualnie w telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristopolis Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Wielkie dzięki za odpowiedź. Przypomniało mi się, że jak wrzucałem do pamięci telefonu SuperSU to wrzuciłem też rom xiaomi.eu 6.4.21. Wszedłem w recovery i zainstalowałem ten rom i telefon ożył. Widzę, że SuperSu się nie zainstalował czy teraz można go zainstalować przez TWRP czy lepiej nie ryzykować? Chciałbym mieć roota a aplikacja Root Checker Basic pokazuje, że go nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts