Trzucha Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Pojawił się nowy ROM Global DEV (6.3.31) na nasz telefon. Dziś dostałem OTA z 6.3.18. http://en.miui.com/thread-262559-1-1.html MIUI 7 Global Beta ROM 6.3.31 Full Changelog System Optimization - Increased image processing speed for image decryption database (03-22) Fix - Problems with performance after switching from mobile data to Wi-Fi (03-18) Clock / Calculator New - Long press alarm to select and delete multiple alarms (03-29) ...poza tym nareszcie jest pełne tłumaczenie na polski! No prawie pełne - np. aplikacja poczty i jakieś pojedyncze pozycje w menu dalej po angielsku. 2
kedar1333 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 A jak z zasięgiem? Jak działa ogólnie ten soft ? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Trzucha Posted April 11, 2016 Author Posted April 11, 2016 13 minut temu, kedar1333 napisał: A jak z zasięgiem? Jak działa ogólnie ten soft ? Na razie bardzo dobrze - nie zauważam żadnych bugów. Działa wszystko bardzo dobrze, tak jak we wcześniejszym, tylko tłumaczenie uzupełnione.
spawaczex Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 (edited) Witam, wiem ze jest pełno tego w internecie ale siedze juz kilka dni i naprawde nie potrafie zainsatalowac Global DEV . Mam redmi note 3 pro i china dev 6.4.9. Czy mógłbyś opisać jak zainstalować dev globalny? Edited April 11, 2016 by spawaczex
luki! Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Sądząc po tym co napisałeś nie przeczytałeś żadnego wątku na forum... Zacznij od przeglądania dział Tutoriale Dla ułatwieni dev globalny nie istnieje
Trzucha Posted April 11, 2016 Author Posted April 11, 2016 (edited) 7 minut temu, luki! napisał: Sądząc po tym co napisałeś nie przeczytałeś żadnego wątku na forum... Zacznij od przeglądania dział Tutoriale Dla ułatwieni dev globalny nie istnieje Jak nie istnieje? To na czym ja jestem? @spawaczex Najpierw musisz wgrać ROM Global Stable za pomocą MiFlash, a dopiero później, poprzez systemowe aktualizacje, Global DEV. EDIT: Oczywiście nie musisz odblokowywać bootloadera podczas tej procedury - instalujesz tylko oryginalne ROMy Xiaomi i cieszysz się językiem polskim i brakiem chińskiego softu. Edited April 11, 2016 by Trzucha
luki! Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 haha faktycznie Pomyliło mi się z dev stable Przepraszam za wprowadzenie w błąd 1
Mark1991 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Liczę na poprawę bluetooth, bo obecnie na 6.3.18 to jest porażka, połączenie ze słuchawkami dosyć często zrywa, i muzyka jest taka "szarpana". Jak jestem w miejscu to działa ok, ale jak idę ulicą ze słuchawkami na uszach to porażka, szarpie i rwie.
Czeslavo Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 luki zerknij tutaj. Masz stable i global: http://en.miui.com/download-301.html 1
kedar1333 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Zaciaglem ta aktualizacje zobaczymy jak będzie działać. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
jack78 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Aktualizacja się już pobiera. (strasznie się dłuży pobieranie, bo leci ledwo 3mbit) Tylko takie szybkie pytanie: Mam aktualnie China Stable 7.2.2, żeby grać Glabal Dev to wystarczy jak zip wrzucę na telefon i z apki Updeter wskażę plik do aktualizacji?? Nie mam odblokowanego bootloadera, ale do softu oficjalnego nie jest to wymagane.
knorski Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Raczej Ci się nie uda. Też tak miałem i przy próbie aktualizacji podawał komunikat, że nie może zweryfikować pakietu. Musiałem najpierw wgrać global stable wg. tego tutoriala: http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html A potem już normalnie z apki global dev. 1
jack78 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Tak właśnie myślałem. A poradników jest tyle, że aż boję się że wybiorę niewłaściwy. Ten który podlinkowałeś masz przetestowany? wysłane z RedMi Note 3 Pro za pomocą Tapatalk
Goti Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Dajcie znać jak bateria czy poprawiona w porównaniu to 6.3.18
kedar1333 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 W 6.3.18 bateria dobrze trzymała tzn ciut słabiej jak w 7.2.2.0 Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Trzucha Posted April 11, 2016 Author Posted April 11, 2016 36 minut temu, Goti napisał: Dajcie znać jak bateria czy poprawiona w porównaniu to 6.3.18 To da się ją jeszcze poprawić? U mnie nie było żadnych problemów z baterią na 6.3.18.
monsiejowa Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 3 godziny temu, Mark1991 napisał: Liczę na poprawę bluetooth, bo obecnie na 6.3.18 to jest porażka, połączenie ze słuchawkami dosyć często zrywa, i muzyka jest taka "szarpana". Jak jestem w miejscu to działa ok, ale jak idę ulicą ze słuchawkami na uszach to porażka, szarpie i rwie. Też jestem od samego udostępnienia na 6.3.18 i na bluetooth nie mogę złego słowa powiedzieć. Codziennie w pracy używam słuchawki bezprzewodowej bo mam słaby zasięg i telefon zostawiam przy oknie. Rozmowy prowadzę czasem nawet w drugim pomieszczeniu czy na korytarzu i nie zauważyłem żadnych przycinek czy używania połączenia. Może to wina słuchawki?
Zbyszko Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Również podzielam opinię przedmówcy. Słuchawka bluetooth działa u mnie bezproblemowo oraz odtwarzanie muzyki.
Antaro Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 (edited) 1 godzinę temu, monsiejowa napisał: Też jestem od samego udostępnienia na 6.3.18 i na bluetooth nie mogę złego słowa powiedzieć. Codziennie w pracy używam słuchawki bezprzewodowej bo mam słaby zasięg i telefon zostawiam przy oknie. Rozmowy prowadzę czasem nawet w drugim pomieszczeniu czy na korytarzu i nie zauważyłem żadnych przycinek czy używania połączenia. Może to wina słuchawki? Nic nie poradzisz. Waldcze z tym od 2 lat. To najwieksza zagadka w swiecie androida i nie tylko. Nie da sie tego obejsc. Wszystkie telefony na andku, iOS i windos phone maja ten problem. Słuchanie muzyki z pamieci telefonu/karty SD (nie strumieniowanie online) wiążę sie z przeskakiwaniem muzyki od czasu do czasu. Zwróc uwage ze bardzo czesto sie to dzieje w dokładnie tych samych miejscach. Reasumujac to nie jest wina romu, systemu, ani samego telefonu. Ciekawe jakim cudem u przedmówców BT działa bez zarzutów. Powiedzicie dokladnie jak sluchacie muzyki. Jakie sluchawki ? U mnie problemy wystepowały na kazdym telefonie, na kazdym modelu sluchawek, a było tego wszystkiego sporo na przestrzeni ostatnich lat Edited April 11, 2016 by Antaro
Zbyszko Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Ja muzyki słucham w samochodzie przez adapter bluetooth, który jest podpięty do radia.
marycha Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 (edited) Wracając do tematu ... Potwierdzam słowa @Trzucha - wszystko na romie 6.3.31 działa prawidłowo. Dual - sim bez problemu, wi-fi oraz bluetooth także. Nie ma problemu z przełączeniem kart ani z gubieniem zasięgu po połączeniu danych przez GSM. Połączenia danych H,H+ oraz LTE bez problemu. Bateria - na razie bez większych niespodzianek - czyli wygląda na to że będzie trzymała dość długo - ale to się okaże w praniu Język polski - zauważyłem dosłownie cztery czy pięć rzeczy w ustawieniach po angielsku - można powiedzieć że polski na 97 % Póki co żadnych poważniejszych błędów nie zauważyłem. P.S. Przechodziłem przez systemowy updater z 6.3.18 Edited April 11, 2016 by marycha
krocu11 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Ja miałem problem z słuchawką bluetooth na 6.3.18. Zrywało mi połączenie po około 30s rozmowy. Ale jak ją rozłączyłem i połączyłem bez rozłączenia rozmowy to działała i godzinę. Przetestuję jutro po aktualizacji. Ogólnie to szybciej chodzi. No i język ok
jack78 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 (edited) 5 godzin temu, knorski napisał: Raczej Ci się nie uda. Też tak miałem i przy próbie aktualizacji podawał komunikat, że nie może zweryfikować pakietu. Musiałem najpierw wgrać global stable wg. tego tutoriala: http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html A potem już normalnie z apki global dev. Przejście za pomocą MiFlash na Global Stable z Twojego poradnika udane, teraz czas na Global Dev Na razie się kopiuje, zobaczymy za kilkanaście minut. Telefon działa. Czas na testy. Z tego co już widzę różnice to działa obsługa jedną ręką- w china stable nie działała Edited April 11, 2016 by jack78
Antaro Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 1 godzinę temu, Zbyszko napisał: Ja muzyki słucham w samochodzie przez adapter bluetooth, który jest podpięty do radia. To mówimy jednak o dwóch różnych sytuacjach. Ja slucham muzyki przez smartona polaczonego przez bluetooth ze sluchawkami BT (za przeszło 1000zł)....przemieszczajac sie po miescie.
wajs Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 8 godzin temu, jack78 napisał: Przejście za pomocą MiFlash na Global Stable z Twojego poradnika udane, teraz czas na Global Dev Na razie się kopiuje, zobaczymy za kilkanaście minut. W tym poradniku: http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html są takie softy: China Stable (V7.2.2.0) China Developer (6.3.17) Global Stable (V7.1.8.0) Global Developer (6.3.18) Który soft wgrałeś?
jack78 Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 Najpierw global stable 7.1.8, a potem z poziomu apki updater wrzuciłem global dev 6.3.31 Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Mark1991 Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 (edited) Słuchawki na Bluetooth działają dobrze ale tylko jak jestem w miejscu, jak się przemieszczam to losowo zrywają i muzyka jest szarpana choć też nie cały czas, czasami utwór przeleci i jest ok a czasami rwie co chwila, nie jest to wina słuchawek bo z poprzednim telefonem idąc nie rwało ani nie szarpało wcale a używałem ich z tamtym telefonem ponad pół roku, ewidentnie jest coś skopane z tym BT, oby to był bug softu a nie hardware. Do muzyki używam Spotify. Wytłumaczę na przykładzie jak to wygląda: Mamy 5 minutowy utwór, muzyka nagle znika na słuchawkach BT powiedzmy gdy jest 4:10 i po 5 sekundach wraca, wtedy muzyka leci od 4:15 a więc telefon cały czas odtwarza ją prawidłowo, jedynie połączenie BT między telefonem a słuchawkami coś knoci, i raczej jest to wina BT w telefonie bo jak wyżej wspomniałem słuchawki z poprzednim telefonem współpracowały wzorowo. Edited April 12, 2016 by Mark1991
Zbyszko Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 (edited) 10 godzin temu, Antaro napisał: To mówimy jednak o dwóch różnych sytuacjach. Ja slucham muzyki przez smartona polaczonego przez bluetooth ze sluchawkami BT (za przeszło 1000zł)....przemieszczajac sie po miescie. a co to za różnica słuchanie muzyki poprzez bluetooth na słuchawkach, a na głośnikach? BTW, po przejściu z 6.3.18 na 6.3.31 zauważyłem zwiększony drenaż baterii. Przez noc uciekło mi 10%, gdzie zwykle ubywało 1-2% Edited April 12, 2016 by Zbyszko Żeby nie było offtopowo
Trzucha Posted April 12, 2016 Author Posted April 12, 2016 31 minut temu, Zbyszko napisał: a co to za różnica słuchanie muzyki poprzez bluetooth na słuchawkach, a na głośnikach? Tym bardziej, że samochodem też się raczej przemieszczasz. Ogólnie używam od lat strumieniowania audio (A2DP) w różnych telefonach (akurat w Xiaomi nie zdążyłem przetestować tego wystarczająco intensywnie, ale nie spodziewam się żadnych problemów z tym od dawna używanym protokole) i z różnymi odbiornikami (od słuchawek, przez głośniki, po różne radia samochodowe) i nie mam żadnych zastrzeżeń, nic nie przerywa, jakość bardzo dobra.
cube Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 9 godzin temu, Zbyszko napisał: [cut] BTW, po przejściu z 6.3.18 na 6.3.31 zauważyłem zwiększony drenaż baterii. Przez noc uciekło mi 10%, gdzie zwykle ubywało 1-2% Na 6.3.18 jak i na 6.3.31 po nocy ok. 7godz zeszło mi 11%. Żadnych trybów oszczędzania nie mam odpalone (2 karty SIM + Wi-Fi+ mi band po BT. Chyba trochę dużo.
Mark1991 Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 Macie problemy z akcelerometrem? Bo u mnie lubi się on zwieszać, telefon nagle przestaje obracać ekran albo zostaje w pozycji pionowej, zawsze pomaga wyjście do pulpitu i wyłączenie i ponowne włączenie obracania ale zdarza się to często i irytuje.
Scoli Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 Mi się udało ze Stable na dev przez system update tak jak podają na stronie Xiaomi.Właśnie przywracam wszystko z chmury Xiaomi.:)
kedar1333 Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 U mnie jest tak jak na załączonym zdjęciu. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
nexon12 Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 Na 6.3.18 jak i na 6.3.31 po nocy ok. 7godz zeszło mi 11%. Żadnych trybów oszczędzania nie mam odpalone (2 karty SIM + Wi-Fi+ mi band po BT. Chyba trochę dużo. Ja mam ustawiony na noc automatyczny profil samolotowy na 6h i rano baterie mam na tym samym poziomie Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
nobi85 Posted April 13, 2016 Posted April 13, 2016 Jeżeli chodzi o automatyczny obrót to zraz mi się zwiesił w pozycji do góry nogami. Poza tym wszystko działa na razie prawidłowo. Zastanawia mnie tylko prędkość lte (virgin), sygnał jest bardzo dobry a prędkości rzadko przekraczają 10 Mbit, a stojąc pod nadajnikiem 30 Mbit, gdzie na modemie zew. jest około 80 Mbit.
Recommended Posts