grzegorz.lki Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 wszystko było w porządku, więc postanowiłem szukać kłopotów... zainstalowałem w TWRP zip z najnowszym globalem, obecnie mam komunikat - "Aby uruchomić Androida, wpisz hasło" o jakie hasło chodzi? Proponuję wgrać global rom przez Miflash w trybie download Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 8 minut temu, preza napisał: Jak wasze spostrzezenia global vs dev. Chyba chodzi ci o porównanie global vs xiaomi.eu, bo global może być stable lub dev. Podobnie xiaomi.eu..Różnice jakieś są ale da się używać jednego i drugiego. Global ma wszystkie usługi googla wbudowane i nie można ich wywalić, i aktualizacje ota. Xiaomi.eu tylko niezbędne usługi googla, trzeba odblokować bl i ręcznie aktualizować. Moim zdaniem lepsze są wersje dev zarówno jeśi chodzi o globala jak i xiaomi.eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
preza Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Chyba chodzi ci o porównanie global vs xiaomi.eu, bo global może być stable lub dev. Podobnie xiaomi.eu..Różnice jakieś są ale da się używać jednego i drugiego. Global ma wszystkie usługi googla wbudowane i nie można ich wywalić, i aktualizacje ota. Xiaomi.eu tylko niezbędne usługi googla, trzeba odblokować bl i ręcznie aktualizować. Moim zdaniem lepsze są wersje dev zarówno jeśi chodzi o globala jak i xiaomi.eu. Dzieki.tak chodzilo mi o xiaomi.eu.pewnie dla zony bedzie wygodniejsza aktualizacja ota.ja na rn2 zostaje na xiaomi.eu dev.pozdro Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 (edited) 1 godzinę temu, grzegorz.lki napisał: Proponuję wgrać global rom przez Miflash w trybie download Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk taki miałem plan, jednak miałem kłopoty z wejściem w tryb download, ale po przypadkowym dłuższym przytrzymaniu przycisku power... telefon się uruchomił bez podawania żadnego hasła może ktoś jednak wie o co chodziło z tym - "Aby uruchomić Androida, wpisz hasło"? Edited September 5, 2016 by MiD Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 @cukru Dzięki ci, królu złoty, ruszyło! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 (edited) eee od dobrych 400s utknęło na statusie cmd <?xml version="1.0" ?><data><nop value="ping"/></data> czy to normalne...? cały czas stoi, jakieś 5% się załadowało a już 1800s... 3400 i ani drgnie.... jakby kogoś interesował rozwój sytuacji to przerwałem instalacje - bootloop - skrypt żeby wejść w edl - wgrywanie jeszcze raz miflash - doszedł pasek do końca ale jeszcze coś wgrywał...po 10 minutach wgrywania na pełnym pasku stwierdziłem że to jednak prowadzi donikąd i przerwałem - zawiecha tym razem na logo mi - teraz wróciły problemy z zobaczeniem fona przez miflash.....f*ck my life i guess.... Edited September 5, 2016 by dasJedrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) jakieś pomysły? Edited September 6, 2016 by dasJedrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) najpierw to, po chwili błąd open serial port com 40 failed nadmienię że wcześniej to był bodajże COM 3 a nie 40.... Edited September 6, 2016 by dasJedrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) kolejna ciekawostka- jak wisi na logo to widać go w adb ale ma numer 0123456789....coś to podejrzanie wygląda...ale do edl można wejść za to w fastboocie ma normalny numerek.... Edited September 6, 2016 by dasJedrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 to już robiłem x razy...w ogóle zauważyłem też zależność, że komputer widzi telefon w download tylko jeśli przechodzę na ten tryb z fastboota/adb , jeśli potem telefon odłączę i podłączę to nie rozpoznaje urządzenia (działo się tak też już wczoraj...). i to też jak już widzi, to jako urządzenie uniwersalnej magistrali, a nie port, każdorazowo muszę aktualizować sterowniki wg intrukcji przesłanej przez @cukru, problem w tym że potem i tak nie działa....grrrr...nie wiem, może windowsa przeinstaluje na nowo...chociaż znając moje szczęście to będzie znowu jakiś problem z licencją albo czymś innym:/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Wylaczyles podpisy cyfrowe sterowników? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 teoretycznie zrobiłem wszystko jak w poradniku, ale nie jestem pewien czy zadziałało szczerze mówiąc, bo żeby zaktualizować ww sterowniki nie mogę wskazać folderu, tylko wybrać pliki podane przez widnowsa...ale jest tam qualcom więc dalej nie drążyłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lagfir Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Czy mając xiaomi.eu na zablokowany bootloader żeby wgrać sobie miui8 global muszę wgrać dev i odblokować bl czy mogę na zablokowany wgrać globala? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm95 Posted September 6, 2016 Author Share Posted September 6, 2016 @dasJedrzej Antywirus/firewall? Nic tam ci nie blokuje w tle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) wyłączałem, to nie to. przeinstalowałem windowsa, zobaczył telefon, udało się zaflashować. dziękuję wszystkim tu zebranym za pomoc! jesteście w porządku!;) teraz trzymam kciuki żeby się podniósł, ale kropeczki mrygają, niech sobie mieli:) Edited September 6, 2016 by dasJedrzej 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 wszystko fajnie, jest rom global, zdjęty bootloader, zainstalowane twrp....no i właśnie od tego momentu bootloop przy próbie otwarcia systemu...mogę normalnie wejść do recovery ale gdy tylko daje reboot system to bootloop. czy to dlatego że zainstalowałem roota jak mnie zapytało? w poradniku było że już można...instalować od nowa twrp? czy instalacja romu z zip pomoże (dopiero mi się ciągnie ostatni dev, ale 60kB/s, potrwa to parę godzin,...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aconcagua Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 @dasJedrzej instalowałeś normalne TWRP czy temporary? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 to z poradnika przez skrypt...próbowałem wgrać jeszcze raz skryptem, ale to chyba nie działa, bo nawet języka na angielski nie zmieniło...może zainstaluje cofface? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 1 minutę temu, dasJedrzej napisał: to z poradnika przez skrypt...próbowałem wgrać jeszcze raz skryptem, ale to chyba nie działa, bo nawet języka na angielski nie zmieniło...może zainstaluje cofface? Jeżeli instalujesz twrp po to żeby zainstalować rom xiaomi.eu to musisz ten rom instalować zaraz po zainstalowaniu twrp, bez przechodzenia do systemu, bo będziesz miał właśnie bootloopa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aconcagua Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 @dasJedrzej no to się nie dziw, że masz bootloopa. Global nie trafi TWRP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dasJedrzej Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) i jeśli teraz wgram to temporary i supersu to ono wejdzie w miejsce tego już wgranego i będzie git? czy najpierw wgrywac stockowe recovery? Edited September 6, 2016 by dasJedrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aconcagua Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) @dasJedrzej tego nie wiem, ale raczej musisz zrobić wszystko od nowa. Lepiej jak wgrasz sobie xiaomi.eu przez TWRP, więcej opcji, lepsze spolszczenie plus lepszy GPS. Edited September 6, 2016 by Aconcagua Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) 11 minut temu, dasJedrzej napisał: i jeśli teraz wgram to temporary i supersu to ono wejdzie w miejsce tego już wgranego i będzie git? A co chcesz zrobić? Zainstalować roota, czy rom xiaomi.eu? Raczej nie będzie git. Temporary znaczy że twrp się nie instaluje, tylko uruchamia na chwilę po to żeby coś nim zrobić, a tobie się chyba już na stałe zainstalowało. Język da się zmienić i zainstalować rom xiaomi.eu. Root jak jest ci niezbędny to można doinstalować później. Edited September 6, 2016 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiak Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Cześć, właśnie przeszedłem przez cały poradnik i dziękuję Wam za niego. Ale mam pytanie. Skąd wiem, że mi się udało? Wersja Xiaomi.eu 8.1; 6.9.1 (dev) Mam w info o telefonie dane o Miui Polska. O autorach tłumaczenia. Ale jak robiłem TWRP to pokazało mi, że nie ma żadnego systemu zainstalowanego. Potem restart i normalnie odpalił mi się system, gotowy do rejestracji konta. A i proszę dodajcie ostrzeżenie, że czyści Wam kartę pamięci. Zrobiłem zgodnie z instrukcją, ale użyłem swojej starej karty pamięci. Przy wipe, wyczyściło mi ją doszczętnie Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm95 Posted September 6, 2016 Author Share Posted September 6, 2016 Jeśli zaznaczyłeś przy tym wipe sd card to ci wyczyściło. W instrukcji jest żeby nie zaznaczać. Jeśli w info o tel masz 6.9.1 to wskazuje że wgrałeś pomyślnie najnowszego deva. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kropek Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Przy instalowaniu miui eu w momencie gdy mam globala wszystko z telefonu się usunie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm95 Posted September 7, 2016 Author Share Posted September 7, 2016 Oczywiście. Chyba że nie zrobisz wipe, ale nie polecam, bo najpewniej bootloop. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kropek Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Dzięki! W takim razie gdzie znajdę jakiegoś tuta jak najlepiej zrobić kopię zapasową żeby później wszystko przegrać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm95 Posted September 7, 2016 Author Share Posted September 7, 2016 Kopię zapasową przy przechodzeniu z globala to polecam chmurę xiaomi. Stracisz chyba tylko dane aplikacji (jakieś staty z gier itp). Ewentualnie Titanium Backup do tych danych (potrzebny root). Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Albo lokalną kopię miui z systemu. Stracisz co najwyżej niektóre dane aplikacji, większość zostanie. To najszybszy i najpewniejszy sposób bez roota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kropek Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Hmm w pliku backup w telefonie nie mam nic. Chociaż specjalnie ustawiłem kopie zapasową systemu MIUI na taką godzinę żeby ją przed chwilą zrobił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 No to nie planuj, tylko zrób od razu. Planowej używam tylko do chmury Mi i ta działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
preza Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Jak dojdzie i bedziesz mial go w lapach to dopiero pytaj podbno.. Sent from my MI 4LTE using Tapatalk Mam takie cudo wgrane.co polecasz wrzucic? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 A coś nie działa? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Wygląda na oficjalnego ostatniego global dev. Można na tym zostać, będzie co piątek ota, lub na nim odblokować bl i wrzucić xiaomi.eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts