jarekm95

KOMPENDIUM WIEDZY REDMI 3/3S/PRO - ROM, BOOTLOADER, RECOVERY, ROOT, FAQ

Recommended Posts

51 minut temu, kajfasz napisał:

Dziękuję.

Już otworzyłem swój kabel USB i też są tam kabelki w kolorach, czarny, czerwonym, zielonym i białym ale jest jeszcze jeden złoty - taki bez oplotu (izolacji) - czy to coś zmienia?

Ten złoty to prawdopodobnie ekran, nic nie zmienia, też można połączyć złoty ze złotym i zostawić w spokoju. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po pierwszej próbie i tak.....

Po podłączeniu przerobionego kabla do telefonu i komputera nie stało się nic... ciemny - całkiem ciemny ekran. Do tego nie dało się uruchomić telefonu ani żadnego trybu. Myślałem że kaput bo w trybie dowlnoad z tego co pamiętam był czarny ekran ale minimalnie jednak podświetlony a tu całkiem czarny ale.... podłączyłem normalny kabelek i miflasha i zadziałało - wykryło telefon :)

Zacząłem flashowanie,które jednak trwało trochę dłużej niż przy moim telefonie bo u mnie około 5 minut trwało a ty około 20 min, i niestety zakończyło się błędem "nie można odnaleźć określonego pliku......."

Odłączyłem i uruchomiłem telefon poprzez długie przytrzymanie power. Tera już kilka minut się uruchamia i coś się ładuje - może jednak się zainstalował....

 

Doczekałem się i ..... jest nowy ROM zainstalowany :) Trochę się teraz boję, że coś może nie działać jak wyskoczył ww. błąd i może następne aktualizacje przez OTA tego nie naprawią. Myślicie, że powinienem jeszcze raz zflashować ?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko powinno być dobrze, mi też ten błąd wyskoczył przy flashowaniu przedostatniego global dev, ota działa, nic się  nie dzieje. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie powtarzam :) Jak teraz wyskoczy i też będę mógł uruchomić telefon to już zostawię. Dzięki wielkie za pomoc :)

 

....

 

I to samo - też na końcu wyskoczył błąd ale telefon wydaje się, że działa normalnie. Tylko p flashowaniu uruchomił się szybko tak jak po restarcie a już nic się nie instalowało. No zobaczymy - może wszystko będzie OK :)

Edited by kajfasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

mam prośbę o w miarę pilną poradę;).

Mam 2 telefony redmi 3s 2gb. Na jednym ostatni rom działa ok, na drugim zdarza się przypadkowy reboot. W jednym instalowałem ostatni rom od  nowości. W drugim, który sam się restartuje atkualizuję rom eu od jakiegoś czasu. Niestety ten problematyczny tel. należy do żony..proszę zatem o wyrozumiałość bo grozi mi....boje się pomyśleć co.

Dodam, że oba telefony oficjalnie zrootowane itp.

Postanowiłem, że zainstaluję system od zera. W TWRP dałem wyczyść Dalvic, System, Data, Pamięć Wewnętrzna i Cache. Następnie zainstalowałem ostatni rom 17.11 z karty SD. 

System zainstalował się bez błędów. Już miałem resetować kiedy tel napisał ostrzeżenie, że uruchamiam go bez systemu...i spanikowałem. Mogę zrestartować czy coś totalnie spierniczyłem ?:)

 

błagam o szybkie info..bo ktoś co 2 minuty zadaje pytanie "czy już?" :)

pozdrawiam

misz

Edited by miszku

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, miszku napisał:

błagam o szybkie info..bo ktoś co 2 minuty zadaje pytanie "czy już?" :)

Trudno powiedzieć, ale jak ci nie wywaliło żadnych błędów to system chyba się wgrał, a komunikat jest po zapamiętało że wyczyściłeś system. W najgorszym razie jeszcze raz zainstalujesz rom przez twrp, lub nawet od nowa twrp.

Moim zdaniem wipe system nie ma sensu, bo to się samo robi przy wgrywaniu nowego romu, a właśnie wtedy jak coś pójdzie nie tak mogą być problemy, bo brak systemu.

Edited by FromWP

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trudno powiedzieć, ale jak ci nie wywaliło żadnych błędów to system chyba się wgrał, a komunikat jest po zapamiętało że wyczyściłeś system. W najgorszym razie jeszcze raz zainstalujesz rom przez twrp, lub nawet od nowa twrp.

Nie wypaliło, mało tego wygląda, ze system jest. Ale wiesz małżeństwo jest zagrożone. Wolę się upewnić 84ecd1d5ef3583247d331f44f49f7361.jpg

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, miszku napisał:


Nie wypaliło, mało tego wygląda, ze system jest. Ale wiesz małżeństwo jest zagrożone. Wolę się upewnić emoji23.png

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
 

No nie wiem, teraz wkleiłeś screena, ja bym jeszcze raz zainstalował zipa romu w twrp!

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, FromWP napisał:

No nie wiem, teraz wkleiłeś screena, ja bym jeszcze raz zainstalował zipa romu w twrp!

No dobra, myślę, że więcej nic nie wymyślę. Wgrałem ponownie. W razie czego (z tego co sugerowali na xiaomi.eu) ponownie czeka miflash. Mam nadzieję ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, miszku napisał:

No dobra, myślę, że więcej nic nie wymyślę. Wgrałem ponownie. W razie czego (z tego co sugerowali na xiaomi.eu) ponownie czeka miflash. Mam nadzieję ;)

Na screennie widać że tylko rozpakowało rom, chyba jak się robi wipe system, to potem trzeba zrobić mount system, albo wgrać po raz drugi zip-a romu (nie wiem dlaczego ale to pomaga). Powinno teraz zadziałać i przypuszczam że już nie miałeś komunikatu o braku systemu.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na screennie widać że tylko rozpakowało rom, chyba jak się robi wipe system, to potem trzeba zrobić mount system, albo wgrać po raz drugi zip-a romu (nie wiem dlaczego ale to pomaga). Powinno teraz zadziałać i przypuszczam że już nie miałeś komunikatu o braku systemu.

32fd7be04ea02ff8181bde8cfec55cbe.jpg
Kropki lecą póki co. Może będzie ok

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka


32fd7be04ea02ff8181bde8cfec55cbe.jpg
Kropki lecą póki co. Może będzie ok

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka


37ace426589e244ea9cf65f15e26490d.jpg

Tadam.. Poszło bez problemu. Niepotrzebnie panikowaalem. Przepraszam za zasmiecanie wątku i dziękuję za pomoc.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Kolejny Siaomi w rodzinie ;-) Redmi 3s Pro ;-)

Ale mam problem. Zainstalowałem najnowszy ROM EU z 17.11. TWRP było z kompendium z 1-szego postu, ale nie jest trwałe, po reboocie do recovery z TWRP jeszcze się trzyma, ale przy próbie odpalenia z systemu już jest z powrotem chińskie. Próbowałem też instalować SuperSU 2.78 z zipa (gdy jeszcze mam TWRP), ale też wraca do chińskiego, aSuperSU pomimo ikonki apki nie działa raczej prawidłowo.

Chciałbym spytać czy ktoś zna sposób na trwałe TWRP (link, czy jakieś wskazówki)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, tiuro napisał:

Witam

Kolejny Siaomi w rodzinie ;-) Redmi 3s Pro ;-)

Ale mam problem. Zainstalowałem najnowszy ROM EU z 17.11. TWRP było z kompendium z 1-szego postu, ale nie jest trwałe, po reboocie do recovery z TWRP jeszcze się trzyma, ale przy próbie odpalenia z systemu już jest z powrotem chińskie.

Chińskie, czyli rysunek telefonu z kabelkiem? Czy menu serwisowe po chińsku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, FromWP said:

Chińskie, czyli rysunek telefonu z kabelkiem? Czy menu serwisowe po chińsku. 

Menu serwisowe po chińsku, krzaczki niebieska belka wyłącza tel (gdzieś tam można to na english przełączyć), słowem chińskie recovery ;-) 

Mam EU najnowsze, czyli już odblokowałem BL.

Instaluje je cały czas przez fastboota zgodnie z kompendium.

Teraz w sumie udało mi się zainstalować roota - więc już jest w miarę, ale TWRP się przydaje, do update ROMu, do backupu, a tu będę musiał póki co je odpalać przez skrypt..

Edited by tiuro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, tiuro napisał:

Menu serwisowe po chińsku, krzaczki niebieska belka wyłącza tel (gdzieś tam można to na english przełączyć), słowem chińskie recovery ;-) 

Bo to nie jest chińskie recovery, tylko menu serwisowe i tego się nie da usunąć, jest i bywa potrzebne. Do TWRP powinien wejść przy uruchomieniu trzymając wszystkie 3 klawisze, vol+ vol- i power.

A w tym menu jak klikniesz klawisz zaznaczony na czerwono to będzie po angielsku.

.zmianajezyka.jpgangielski.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, FromWP said:

3 klawisze, vol+ vol- i power.

Stokrotne dzięki! Oczywiście działa. Kto by pomyślał, że 3, zawsze w każdym tel. było vol+ i power. Telefon przyszedł dziś. Dzięki jeszcze raz.

 

Edited by tiuro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 23.03.2016 o 17:27, jarekm95 napisał:

IV INSTALACJA ROMU PRZEZ TWRP

0.Pobieramy rom w formacie zip:

 

  Ukryj treść

 

a)Redmi 3 i Redmi 3 PRO Redmi 3S/3X (oficjalny rom, stable lub developer)

b )link (pobieramy rom dla naszego telefonu - jest to rom xiaomi.eu dev z j.polskim) zalecany każdemu polakowi

c)link (szukamy romu z "ido/HM3" lub "land/HM3SHM3X" w nazwie - jest to rom xiaomi.eu stable z j.polskim) zalecany każdemu polakowi

 

 

1.Uruchamiamy TWRP (uruchamiamy przez vol+, vol- i power; lub alternatywnie z menu serwisowego vol+ i power i opcja recovery)

 

2.Podłączamy telefon i kopiujemy plik .zip

 

3.Odłączamy telefon

 

 

Nie można wgrać romu wcześniej? Przed instalacją twrp?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, michaelwaut napisał:

Nie można wgrać romu wcześniej? Przed instalacją twrp?

Plik zip romu możesz wgrać wcześniej, nie ma znaczenia kiedy go wgrasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiedziałem jak wgrać plik po instalacji twrp. Nie pokazało mi urządzenia w systemie.

Wyciągnąłem kartę z telefonu i wrzuciłem przez czytnik sd.

No nic. Instaluje się.

 

PS. długo się włącza po flashu?

PS2. dobra włączył się.

Odmeldowuję się. Zadanie wykonane.

Edited by michaelwaut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.
Mam problem z wgraniem domu na Redmi 3. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją i już podczas wgrywania pasek postępu zatrzymuje się przed końcem i nic dalej się nie dzieje. Trwa, to już dwie godziny i nic.26d23e950a6050086d6b3864cc121659.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, KubaaLFC napisał:

Wyskakuje mi taki błąd gdy chce flashować telefon.

Kolego AAA JAKUB FAJNY masz spacje w ścieżce do romu i nie czytałeś poradników.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Redmi2 napisał:

... przez zla lokalizacje, brak plikow w folderze lub nie wypakowany rom lub brak wyboru pliku bat.

I każda z tych opcji które zacytowałem wyżej wywali błąd po max 3 sek... a tu czas jest znacznie dłuższy

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Redmi2 napisał:

Czas leci i mimo zakonczenia np.pozytywnie miflasha :-) zobacz sobie, dopoki nie zamkniesz miflasha czas dalej leci :-):-) poprostu autor tyle czekal ze moze cos pojdzie dalej.

To może teraz Ty sprawdzisz ?

Dla_Redmi2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
To może teraz Ty sprawdzisz ?
Dla_Redmi2.jpg

Nie rozpakowałeś poprawnie Romu (brakuje jakiś plików) lub wskazałeś nie pełną ścieżkę

====
Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk

I zaznacz Flash all

====
Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, grzegorz.lki napisał:

Nie rozpakowałeś poprawnie Romu (brakuje jakiś plików) lub wskazałeś nie pełną ścieżkę

Dziękuję ale ja ten błąd zrobiłem celowo dla @Redmi2 przeczytaj czasami trochę więcej niż ostatni post :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątek czytam od samego początku i nie zawsze się udzielam jak nie jestem pewien odpowiedzi. Nie zauważyłem po prostu tych 0s, tylko patrzyłem na błąd

====
Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam, to znowu ja. Zrobiłem wszystko tak jak w poradniku, błąd dalej taki sam. Nie wiem co jeszcze mam zrobić. Dodatkowo powiem, że mam telefon Redmi 3 Pro i wersja sie zgadza, także nie wiem. Proszę o pomoc.

aaaaa.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, KubaaLFC napisał:

Zrobiłem wszystko tak jak w poradniku, błąd dalej taki sam. Nie wiem co jeszcze mam zrobić. Dodatkowo powiem, że mam telefon Redmi 3 Pro i wersja sie zgadza, także nie wiem

Błąd masz ten sam, to prawda. Tylko że wczoraj do telefonu wgrywałeś soft od Redmi 3S (land) a dzisiaj wgrywasz już prawidłowy od Redmi 3 Pro (ido).

Jeżeli nie masz odblokowanego bootloadera lub możliwości jego odblokowania to masz gustowny przycisk do papieru.

Biorąc pod uwagę co zrobiłeś to stwierdzenie, że robisz "tak jak w poradniku" jest dosyć dziwne.

Moja rada: szukaj w internecie kogoś kto odratował telefon po takiej akcji lub spytaj serwis czy są w stanie powalczyć z telefonem na który wgrywałeś rom od innego telefonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now