Popular Post jarekm95 Posted March 23, 2016 Popular Post Posted March 23, 2016 Poradnik powstał, by uniknąć miliona pytań, które codziennie pojawiają gdy tylko ktoś kupi powyższy model. Poradnik będzie aktualizowany na bieżąco w miarę możliwości. Jeśli masz jakieś sugestie, pomysł jak go ulepszyć, pisz śmiało . Jeśli ten poradnik ci pomógł, będzie mi miło jeśli zostawisz "Lubię to" Słowo wstępu: Dlaczego powinieneś wgrać "dobre" oprogramowanie (xiaomi.eu lub global)? Otóż marka xiaomi jest marką chińską i oficjalnie nie sprzedaje swoich produktów w Polsce. Ich oficjalny soft nie posiada języka polskiego i usług google (china dev i stable). Sprzedawca, chcąc upchnąć Ci produkt, wgrywa zmodyfikowane oprogramowanie, które w większości przypadków nie działa jak powinno (są przeróżne problemy, nie sposób je wszystkie wymienić, czasem widać je od razu, czasem ujawniają się dopiero po jakimś czasie). Takie oprogramowanie często "przedstawia się" jako xiaomi.eu lub global. Jak je rozpoznać? Najłatwiej próbując wgrać nowszą wersję przez "Aktualizacje/Updater" (xiaomi.eu, global). Takich podrobionych softów nie zaktualizujemy w ten sposób. Rozwiązaniem jest instalacja jednego z dwóch polecanych romów: -global (oficjalny od xiaomi, główną wadą są drobne błędy w tłumaczeniach, a zaletą aktualizacje OTA i mniej zabawy przy wgrywaniu) -xiaomi.eu (nieoficjalny, jego wadą są aktualizacje "ręczne" i więcej zabawy przy wgrywaniu, a zaletą bezbłędne tłumaczenia i kilka usprawnień) REDMI 3 i REDMI 3 PRO Nazwa kodowa naszego modelu to "ido" - każdy rom powinien zawierać w nazwie "ido" lub "HM3" REDMI 3S/3X Nazwa kodowa naszego modelu to "land" - każdy rom powinien zawierać w nazwie "land" lub "HM3SHM3X" I. INSTALACJA ROMÓW PRZEZ MIFLASH (działa też na zablokowanym bootloaderze) 0.Do całego procesu potrzebny jest system 64 bit! 1.Przechodzimy na stronę i pobieramy "MIUI ROM Flashing Tool" i instalujemy. Pobieramy i instalujemy: MiFlash2016.04.01 2.Pobieramy oficjalny rom: link (szukamy romu z "Redmi 3" lub "Redmi 3S" w nazwie; najbardziej polecam rom Global Dev - posiada on j.polski i można na nim odblokować bootloader) 3.Wypakowujemy - ważne żeby w ścieżce nie było spacji ani polskich znaków - najlepiej wypakować bezpośrednio na dysk (nie na pulpit!). 4.Uruchamiamy MiFlash; klikamy "Browse" i wskazujemy wypakowany folder (nie folder "images"!). 5. Zaznaczamy też którąś z dolnych opcji - "Flash all" (wszystko - zalecane) "Flash all except storage" (nie flashuje pamięci/karty) "Flash all expect data and storage" (nie flashuje pamięci/karty i pamięci wewnętrznej - nie zalecane) 6.Uruchomienie w trybie download/edl (w tym trybie telefon nic nie wyświetla, czarny ekran): -uruchamiamy menu serwisowe kombinacją vol+ i power, po czym wybieramy "download" lub -jeśli mamy uceglony telefon to możemy próbować włączyć tryb download trzymając vol+ i vol- i podłączając telefon do komputera lub -jeśli mamy bootloopa i możemy wejść tylko do trybu fastboot używamy skryptu 7.Podłączamy telefon, klikamy refresh - Miflash powinien znaleźć nasz telefon 8.Klikamy flash i czekamy, aż status będzie ukończono pomyślnie (powinno to trwać nie dłużej niż 10 min) 9.Odłączamy telefon i trzymamy power aż telefon się włączy. (pierwsze uruchomienie trwa długo, nawet pół godziny! jeśli widzisz migające kropki lub pasek postępu to czekaj cierpliwie) II ODBLOKOWANIE BOOTLOADERA Całość jest dogłębnie opisana TU Odblokowanie jest możliwe tylko na oficjalnych romach dev (czyli china dev lub global dev). Jeśli takiego nie mamy, wgrajmy go (instrukcja I). Aby odblokować bootloader musimy być zalogowani w urządzeniu na to samo konto co w programie MiUnlock. (Polecam logowanie się przez ID konta) W fastboota wchodzimy uruchamiając telefon kombinacją vol- i power. III WGRYWANIE RECOVERY TWRP Słowo wstępu: TWRP wgrywamy w celu instalacji xiaomi.eu. Jeśli chcesz używać Globala, nie wgrywaj go! Spowoduje to problemy z OTA lub nawet uruchomieniem telefonu! 0.Pobieramy recovery: Spoiler a)Redmi 3 i Redmi 3 PRO - skrypt mojego autorstwa, twrp pobrane z twrp.me (3.0.2 z j.polskim) b )Redmi 3S/3X - skrypt mojego autorstwa, twrp pobrane z xiaomi.eu 1.Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (kombinacja vol- i power; lub alternatywnie z menu serwisowego vol+ i power i opcja fastboot) 2.Podłączamy telefon 3.Uruchamiamy plik flash.bat 4.Naciskamy enter, enter, enter...aż skrypt zakończy działanie 5.Telefon powinien uruchomić się w trybie recovery. Uwaga! Przy pierwszym uruchomieniu przez skrypt zmiany w konfiguracji, jak np zmiana języka nie zapiszą się - polecam opcję reboot - recovery. *jeśli mamy pytanie czy zezwolić na modyfikacje - zgadzamy się (allow) *jeśli wyskoczy zapytanie czy zablokować podmianę recovery, zgadzamy się (przesuwamy suwak) Inne sposoby wgrywanie TWRP: 1.Przez aplikację "Flashify" - wymaga roota 2.Przez skrypt (należy umieścić plik twrp.img folderze ze skryptem). Skrypt nie działa poprawnie na Redmi 3. Można użyć tego, (należy umieścić plik z recovery w folderze i nazwać go "recovery.img"). 3.Jeżeli mamy już na telefonie jakieś twrp, możemy wgrać inne poprzez "install - flash images - wskazujemy plik img i zaznaczamy recovery". UWAGA! Nowe wersje oficjalnych romów potrafią podmieniać recovery na to oficjalne (dla nas bezużyteczne). Po instalacji TWRP od razu wgraj pożądany rom, nie uruchamiaj systemu! IV INSTALACJA ROMU PRZEZ TWRP 0.Pobieramy rom w formacie zip: Spoiler a)Redmi 3 i Redmi 3 PRO Redmi 3S/3X (oficjalny rom, stable lub developer) b )link (pobieramy rom dla naszego telefonu - jest to rom xiaomi.eu dev z j.polskim) zalecany każdemu polakowi c)link (szukamy romu z "ido/HM3" lub "land/HM3SHM3X" w nazwie - jest to rom xiaomi.eu stable z j.polskim) zalecany każdemu polakowi 1.Uruchamiamy TWRP (uruchamiamy przez vol+, vol- i power; lub alternatywnie z menu serwisowego vol+ i power i opcja recovery) 2.Podłączamy telefon i kopiujemy plik .zip 3.Odłączamy telefon 4.Wipe-advenced wipe-zaznaczamy wszystko oprócz "internal storage" i "sd card" (gdyż mamy na nich plik z romem który będzie potrzebny) i przesuwamy suwak. (To usunie wszelkie pliki aktualnie posiadanego romu) *jeśli chcemy zrobić update systemu i zachować konfigurację, pomijamy ten krok 5.Klikamy wstecz aż do ekranu głównego, następnie install i wskazujemy plik .zip, po czym przesuwamy suwak na prawo. 6.Reboot system *Jeśli wyskoczy zapytanie czy zablokować podmianę recovery, zgadzamy się (przesuwamy suwak). *Jeśli wyskoczy zapytanie czy zrootować wybieramy "not install" UPDATE: Już działa, jeśli chcemy roota, można instalować. 7.Telefon się zresetuje i uruchomi z nowym systemem (pierwsze uruchomienie trwa długo, nawet pół godziny! jeśli widzisz migające kropki lub pasek postępu to czekaj cierpliwie) V ROOT xiaomi.eu: Możemy wgrać roota przez TWRP, jeśli wyskoczy nam taka opcja. Następnie W SuperSU Installer wybieramy instalację przez Google Play. Alternatywna metoda: Dnia 25.03.2016 o 09:44, Echinos napisał: Pobieramy i kopiujemy na telefon plik http://download.chainfire.eu/897/SuperSU/ Uruchamiamy TWRP Wgrywamy plik poprzez "Install" Global: Dnia 6.08.2016 o 15:44, FromWP napisał: Jak w miarę prosty sposób zainstalować roota na oryginalnym chińskim romie np globalu, bez instalowania na stałe TWRP czyli nie pozbawiając się aktualizacji przez OTA. Oczywiście telefon musi mieć odblokowany BL. Jeżeli wgranie globala zablokowało BL, to trzeba go ponownie odblokować! Pobieramy paczkę dla Redmi 3/ Pro: https://drive.google.com/file/d/0B23jWdGGqaCuX3FIVzliLW4xb1k/view?usp=sharing dla Redmi 3s:https://drive.google.com/file/d/0B23jWdGGqaCuSElxcTBhV2JQSHc/view?usp=sharing i instalator zip supersu stąd: https://drive.google.com/open?id=0B23jWdGGqaCuRjUxZVdSWEVsUXc Wgrywamy plik UPDATE-SuperSU-v2.76.zip do pamięci telefonu. Rozpakowujemy pobraną paczkę zip. Podłączamy telefon uruchomiony w trybie fastboot, uruchamiamy plik bat. Uruchamia się okno konsoli, klikamy dowolny klawisz aby przejść dalej i po wszystkim telefon powinien się uruchomić w twrp. Można zamiast używać skryptu instalacyjnego z pobranych paczek ręcznie wydać komendy w konsoli MS. Żeby uruchomić konsolę w katalogu instalacji twrp przytrzymujemy klawisz Shift i Ctrl i klikamy prawy klawisz myszy (kursor musi być w oknie katalogu). Z opcji wyskakującego menu wybieramy "Otwórz okno poleceń tutaj" i uruchamia się konsola. Żeby sprawdzić czy telefon (podłączony i już w trybie fastboot) jest rozpoznawalny i widziany wpisujemy: fastboot device i klikamy enter. Powinien zostać wykryty i zostaną wyświetlone podpowiedzi komend fastboot. Wpisujemy: fastboot boot recovery.img klikamy enter i po kilku sekundach telefon powinien się uruchomić w twrp. Potem od razu w twrp klikamy w install i wskazujemy wcześniej wgrany UPDATE-SuperSU-v2.76.zip. Przesuwamy suwak w prawo, i się instaluje. Po zakończeniu procesu klikamy reboot i telefon powinien się normalnie uruchomić z zainstalowanym rootem, z oryginalnym mirecovery nie zamienionym przez twrp. Tworząc ten poradnik bazowałem na tym http://en.miui.com/thread-297781-1-1.html ale wyselekcjonowałem tylko to co jest potrzebne do "root only". Powodem tego system działa po uruchomieniu TWRP jest to że twrp nie instaluje się na stałe tylko chwilowo i nie podmienia mirecovery! Niestety nie gwarantuję tego że to na 100% zadziała. Zdarza się czasami że jednak system potrafi po instalacji supersu i reboocie zawiesić się na Mi i wtedy może być potrzebna ponowna reinstalacja romu MiFlashem z opcją "Flash all except data and storage" z telefonem podłączonym w trybie fastboot lub edl (nie tracimy danych i ustawień). Sposoby wejścia w poszczególne tryby: DOWNLOAD / EDL 1.Poprzez menu serwisowe (vol+ i power), następnie wybieramy "download" 2.Trzymamy vol+ i vol- i podłączamy telefon do komputera. 3.Poprzez skrypt (przydatne jeśli mamy bootloopa i możemy wejść tylko do trybu fastboot. 4.Poprzez kabel (przydatne przy ciężkich przypadkach, szczególnie 3S) FASTBOOT 1.Poprzez menu serwisowe (vol+ i power), następnie wybieramy "fastboot" 2.Uruchamiamy telefon kombinacją vol- i power. RECOVERY/TWRP 1.Poprzez menu serwisowe (vol+ i power), następnie wybieramy "recovery" 2.Uruchamiamy telefon kombinacją vol+, vol- i power. FAQ: 0.Coś nie działa - nie flashuje się, nie wykrywa telefonu, zacina się, flashowanie trwa bardzo długo, błąd itp. Sprawdź: -kabel usb -sterowniki (możesz zainstalować MiPcSuite ) -uruchom narzędzie jako administrator -wyłącz wszelkie antywirusy i firewalle -czy flashujesz w dobrym trybie (download i fastboot) -czy ścieżka do plików nie ma spacji, najlepiej rom umieścić bezpośrednio na dysku bez podfolderów 1.Czym się różnią poszczególne romy, jakie są wady i zalety? a)oficjalny vs xiaomi.eu -oficjalny - wydany przez xiaomi -xiaomi.eu - wydany przez xiaomi.eu, ma język pl i usługi google a w jego tworzeniu uczestniczy@Acid - zalecany dla wszystkich Polaków b)stable vs dev -stable - stabilny, bez błędów, ale mniej funkcji niż dev - numerowany jest wg wersji miui -developer/dev - rozwojowy, więcej funkcji, możliwe drobne błędy, wydawany co tydzień - numerowany datą wydania wg schematu "rok.miesiąc.dzień" c)china vs global -china/cn - zawiera tylko język chiński i angielski, brak usług google -global - zawiera też inne języki, w tym pl, do tego usługi google d)podział ze względu na sposób instalacji -pod recovery/updater - ma rozszerzenie zip i można go instalować przez recovery i updater, jeśli instalujemy aktualizację to nie kasuje konfiguracji -pod miflash/fastboot/download - zazwyczaj ma rozszerzenie tgz, zazwyczaj jego instalacja to całkowite skasowanie zawartości telefonu, można je instalować na zablokowany BL 2.Co mi daje odblokowanie bootloadera? Możesz wgrać xiaomi.eu i być na bieżąco z aktualizacjami, nie kasując przy tym zawartości telefonu Możesz też wgrać dowolny inny rom jaki tylko znajdziesz na Redmi 3 3.Czy jakiś rom ma roota? Nie, fabrycznie aktualnie żaden rom nie ma roota @cukru "Oficjalny China dev od Xiaomi ma roota, trzeba go tylko zainstalować z poziomu Panelu Sterowania." dop. @cukru - aby z niego skorzystać trzeba mieć odblokowany bootloader. 4.Słyszałem coś o romie miuipolska, podobno jest najlepszy Ten rom był pracą własną@Acida, nie ma i nie będzie go dla naszego Redmi 3, zalecana jest instalacja xiaomi.eu, który jest bardzo podobny, choć faktycznie nie ma kilku usprawnień znanych z miuipolska. Aktualnie dostępne są "Dodatki Miuipolska" Instalujemy je przez twrp po każdej instalacji/aktualizacji roma. Dodają większość usprawnień znanych z dawnych romów miuipolska. Możemy je pobrać tu. 5.Wibracje są słabe Nic z tym nie zrobisz - tak już jest. 6.Brak dymków massengera Panel sterowania-uprawnienia-uprawnienia-messenger-pływające okna-zezwól 7.Powiadomienia nie zawsze działają Panel sterowania-uprawnienia-autostart-dodaj aplikacje do autostartu Ewentualnie na liście uruchomionych aplikacji ustaw kłódki na aplikacje (przeciągając je w dół) 8.Wchodzę w recovery i mam ekran z podłączeniem telefonu Nie masz wgranego TWRP; możliwe też że masz zablokowany bootloader. 9.W Miflash mam komunikat "device is locked" Masz zablokowany bootloader - nie wgrywasz czasem romu przez fastboota zamiast download mode? 10.Po co mi root? Skoro pytasz to raczej po nic. Root daje ci uprawnienia do edytowania plików systemowych, chronionych. Jeśli nie wiesz co robisz możesz łatwo coś popsuć 11.Nie działa MiPilot Znany bug w romie. Czekaj na aktualizację, która to naprawi lub pobierz i zainstaluj aplikację z tematu odpowiadającemu posiadanej wersji miui link 12.Jeszcze nie mam telefonu. Czy mogę założyć konto i złożyć wniosek o odblokowanie bootloadera, żeby później nie czekać? Tak 13.Próba odblokowania kończy się na 50% i nici z odblokowania. Czy na pewno masz oficjalny rom? Czy jesteś zalogowany na urządzeniu na to samo konto co w programie do odblokowania? 14.Brak dostępu do karty pamięci link 15.Instalacja przez twrp kończy się restartem urządzenia. Masz złe recovery. Wykonaj instrukcję III 16.W Miflash mam komunikat "mass storage is full"; "w magazynie brak miejsca dla wykonania tego polecenia" Spróbuj na systemie 64 bit. 17.Co lepsze - Redmi 3 czy 3s Telefony są prawie identyczne - komfort użytkowania jest niemalże taki sam. Minimalnie lepszy procesor w 3 i minimalnie lepsza grafika w 3s są niezauważalne podczas codziennego użytkowania. Plusy Redmi 3: +dłużej na rynku, lepiej dopracowany soft, +rom global, +więcej custom romów (CM) Plusy Redmi 3s: +nowszy telefon (wg daty premiery), +czytnik linii papilarnych (w stosunku do Redmi 3 "niepro"), +rom na bazie nowszego androida 18.Co lepsze - rom global czy xiaomi.eu Nie da się tego jednoznacznie określić - kwestia gustu i potrzeb użytkownika. Jest jednak kilka niepodważalnych faktów i opinii Global: Plusy: +mniej zabawy z instalacją, +aktualizacje OTA Xiaomi.eu: Plusy: +więcej funkcji (link) Częste opinie, pogłoski: -xiaomi.eu jest lepiej przetłumaczony (bo Global tłumaczą chińczycy, a xiaomi.eu ekipa, w której jest Polak), -w Globalu są problemy z rootem i twrp 53
cukru Posted March 23, 2016 Posted March 23, 2016 Dnia 23.03.2016 o 17:27, jarekm95 napisał: 3.Czy jakiś rom ma roota? Nie, fabrycznie aktualnie żaden rom nie ma roota Oficjalny China Dev od Xiaomi ma roota, trzeba go tylko zainstalować z poziomu Panelu Sterowania. Dodałbym jeszcze punkt o dostępie aplikacji do kart pamięci mimo, że na nowszych romach większy problem z tym jest (https://miuipolska.pl/forum/topic/9914-dostęp-do-karty-pamięci-brak-systemowego-zapytania/)
Echinos Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 Dnia 23.03.2016o17:27, jarekm95 napisał: V ROOT Wkrótce Informuję, że aby uzyskać roota dla wersji stable 7.2.4.0 od xiaomi.eu bezpieczne jest wgranie tego pliku http://download.chainfire.eu/897/SuperSU/BETA-SuperSU-v2.67-20160121175247.zip Przetestowałem i działa. Pobieramy i kopiujemy na telefon plik http://download.chainfire.eu/897/SuperSU/BETA-SuperSU-v2.67-20160121175247.zip Uruchamiamy TWRP Wgrywamy plik poprzez "Install" +1 dla przypięcia tego tematu 1
jarekm95 Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Mi na najnowszym xiaomi.eu 6.3.24 nie działa - po wgraniu mam bootloopa. Więc póki co nie dodaję tego do posta
sp4ubw Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 Może w tym wątku dodać tez modyfikacje plików systemowych? Mam na myśli zmiany panelu powiadomień, dodatkowe funkcje aplikacji aparatu, dostęp do SD etc.
jarekm95 Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Przed chwilą, sp4ubw napisał: Może w tym wątku dodać tez modyfikacje plików systemowych? Mam na myśli zmiany panelu powiadomień, dodatkowe funkcje aplikacji aparatu, dostęp do SD etc. Nie wiem czy chodzi ci o "Dodatki MiuiPolska". Jeśli tak to owszem - planuję dodać. Czekam tylko z nadzieją że @Acid doda je do działu download, dzięki czemu nie będę musiał co tydzień aktualizować linków.
sp4ubw Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 Nie mam pojęcia czym są dodatki miuipolska Napisałem o modyfikacjach niezależnych od wersji softu.
jarekm95 Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Przed chwilą, sp4ubw napisał: Nie mam pojęcia czym są dodatki miuipolska Napisałem o modyfikacjach niezależnych od wersji softu. No to rozwiń swoją myśl, podaj jakiegoś linka Nie wiem o jakie modyfikacje ci chodzi.
sp4ubw Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 Cięzko pisać prowadząc, dojadę do domu to podrzucę tutaj modyfikacje o które mi chodzi. Część jest na forum tylko porozrzucana, części nie ma nigdzie. Dodaję zrzuty ekranów.
hUBI Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 6 godzin temu, jarekm95 napisał: Mi na najnowszym xiaomi.eu 6.3.24 nie działa - po wgraniu mam bootloopa. Więc póki co nie dodaję tego do posta Podmienić twrp.img i zadziała w wątku głównym jest opis
jarekm95 Posted March 25, 2016 Author Posted March 25, 2016 Przed chwilą, hUBI napisał: Podmienić twrp.img i zadziała w wątku głównym jest opis Lol. Popatrz kogo zacytowałeś. Sam ci ten opis pisałem. Tu piszę o roocie, tam o aktualizacji. To 2 różne problemy, choć z podobnym skutkiem.
hUBI Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 3 minuty temu, jarekm95 napisał: Lol. Popatrz kogo zacytowałeś. Sam ci ten opis pisałem. Tu piszę o roocie, tam o aktualizacji. To 2 różne problemy, choć z podobnym skutkiem. Hahaha na telefonie teraz siedzę i taki efekt
sp4ubw Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 (edited) 1. Kamera - odblokowanie ukrytych opcji, jest ich sporo, nie wszystko działa. Działające rzeczy: tryb rybiego oka, tilt-shift. Są to dodatkowe tryby fotografowania dostępne w wyborze tychże (gest przeciągnięcia od dołu ekranu). Można włączyć również "chroma flash", czyli tryb robienia dwóch zdjęć z lampą z ich łączeniem - nie sprawdziłem czy działa, można włączyć uruchamianie aparatu przez przytrzymanie przycisku ściszania przy wyłączonym ekranie - u mnie nie działa, można dodać tryb śledzenia obiektów - to działa, można dodać przycisk robienia zdjęć podczas kręcenia filmów - działa, można dodać tryb zwolnionych zdjęć w kamerze - chyba nie działa. Powyższe parametry znajdują się w pliku system/etc/device_features/ido.xml parametry pliku RWW: 644 Gotowy plik ze zmianami w załączniku, wystarczy wrzucić, zmienić uprawnienia i zrestartować telefon. Zmiany w pliku polegają na ustawianiu flag "true" lub "false" przy odpowiednich funkcjach, można to wykonać w dowolnym edytorze tekstu. ido.xml 2. Odtwarzacz na pasku powiadomień i zegar. Za wyświetlanie zegara na rozwijanym pasku powiadomień odpowiada plik: data/data/com.android.systemui/files/statusbar_clock.maml Za wyświetlanie odtwarzacza na rozwijanym pasku powiadomień odpowiada plik: data/data/com.android.systemui/files/statusbar_music.maml Usunięcie tych plików lub zmiana rozszerzenia (wystarczy dopisać cyfrę na końcu rozszerzenia) spowoduje zniknięcie tych elementów. W załączniku dodaję oryginalne pliki, gdyby ktoś usunął i ponownie ich potrzebował. statusbar_clock.maml statusbar_music.maml 3. Odblokowanie dostępu do karty pamięci dla aplikacji. Należy zmienić plik: /system/etc/permissions/platform.xml na ten podany w załączniku i ustawić parametry pliku RWW: 644 platform.xml UWAGA, ta modyfikacja dotyczy tylko romów na zablokowany BL, w modyfikowanych dla TWRP jest to już w standardzie. Wszystkie modyfikacje wymagają posiadania uprawnień root. Osoby z odblokowanym BL mają go w romach, osoby z zablokowanym BL mogą użyć aplikacji KingRoot aby wykonać zmiany. Link do moich plików do Redmi 3, KingRoot znajduje się w folderze "Root" https://mega.nz/#F!yoJkASbT!abkVLHR26Rss3hV9x-RKdA Edited March 25, 2016 by sp4ubw 1
sp4ubw Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 (edited) Kolejny wpis gdyz dotyczy innej rzeczy niż wcześniejsze modyfikacje. ROM dla zablokowanego bootloadera w wersji wielojęzykowej (jest PL). Opis: Baza : ido_V7.1.3.0.LHPCNCK Root (SuperSU) Zainstalowane Pico Gapps Dołączony Google Play Odblokowany zapis na kartę pamięci Usunięta większość chińskich aplikacji takich jak Mi app store (za wyjątkiem systemowych takich jak konto Mi etc.) Dodana obsługa modułów Xposed Link do tematu na XDA z tym ROMem: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=65621346&nocache=1 Można go dodać w pierwszym wpisie. Edited March 25, 2016 by sp4ubw
grzegorz.lki Posted March 26, 2016 Posted March 26, 2016 Mam pytanie do fachowców. Odblokowałem BL. Po wielu próbach wgrałem w końcu twrp i zainstalowałem Rom xiaomi.eu 7.2.4.0 stable. Czy przez aktualizacje mogę wgrać 6.3.24 MIUIPOLSKA.PL i ewentualnie wrócić do 7.2.4.0 stable xiaomi.eu tą samą drogą, jeśli stwierdzę jakieś bugi. Czy znowu będę musiał wgrywać twrp i dopiero instalować? Oba Romy mam w pamięci telefonu. Tap Tap z Redmi 3
jarekm95 Posted March 26, 2016 Author Posted March 26, 2016 @sp4ubw dzięki za posty, w wolnych dniach obczaję to dokładniej, poczytam opinie i dodam co uważam za stosowne, jednak myślę że nie wszystko, bo tak jak piszę poradnik jest dla noobów, którzy codziennie pytają o to samo - a jak dodam coś w stylu "wystarczy zmienić prawa dostępu" to taki noob i tak nie ogarnie Przed chwilą, grzegorz.lki napisał: Mam pytanie do fachowców. Odblokowałem BL. Po wielu próbach wgrałem w końcu twrp i zainstalowałem Rom xiaomi.eu 7.2.4.0 stable. Czy przez aktualizacje mogę wgrać 6.3.24 MIUIPOLSKA.PL i ewentualnie wrócić do 7.2.4.0 stable xiaomi.eu tą samą drogą, jeśli stwierdzę jakieś bugi. Czy znowu będę musiał wgrywać twrp i dopiero instalować? Oba Romy mam w pamięci telefonu. Tap Tap z Redmi 3 Możesz, żaden problem. Jakby coś nie działało to po prostu przywróć do ustawień fabrycznych i będziesz miał czystą instalke bez jakichś śmieci z konfiguracji poprzedniego romu. Tylko przeczytaj "UWAGA" z początku poradnika i zastosuj się do niego bo jest bug z recovery w 6.3.24
grzegorz.lki Posted March 26, 2016 Posted March 26, 2016 @sp4ubw dzięki za posty, w wolnych dniach obczaję to dokładniej, poczytam opinie i dodam co uważam za stosowne, jednak myślę że nie wszystko, bo tak jak piszę poradnik jest dla noobów, którzy codziennie pytają o to samo - a jak dodam coś w stylu "wystarczy zmienić prawa dostępu" to taki noob i tak nie ogarnie Możesz, żaden problem. Jakby coś nie działało to po prostu przywróć do ustawień fabrycznych i będziesz miał czystą instalke bez jakichś śmieci z konfiguracji poprzedniego romu. Tylko przeczytaj "UWAGA" z początku poradnika i zastosuj się do niego bo jest bug z recovery w 6.3.24 Tak czytałem. Czyli najpierw podmienić twrp w 6.3.24 na to chińskie czy przed instalacją wgrać na nowo to chińskie przez fastboot Tap Tap z Redmi 3
jarekm95 Posted March 26, 2016 Author Posted March 26, 2016 Przed chwilą, grzegorz.lki napisał: Tak czytałem. Czyli najpierw podmienić twrp w 6.3.24 na to chińskie czy przed instalacją wgrać na nowo to chińskie przez fastboot Tap Tap z Redmi 3 Podmienić w zipie. Jak nie próbowałeś wgrywać tego z bugiem to nadal masz to chińskie więc nie ma po co drugi raz wgrywać. Ale jak zrobisz to i to też będzie dobrze 1
grzegorz.lki Posted March 26, 2016 Posted March 26, 2016 Podmienić w zipie. Jak nie próbowałeś wgrywać tego z bugiem to nadal masz to chińskie więc nie ma po co drugi raz wgrywać. Ale jak zrobisz to i to też będzie dobrze Dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas Tap Tap z Redmi 3
ludwik07 Posted March 27, 2016 Posted March 27, 2016 Mam pytanie odnośnie flashowania, ponieważ nie mogę wgrać wersji 7.1.3.0.LHPCNCK 5.1 na zablokowany bootloader. MiFlash zatrzymuje mi się na statusie WriteFile position 0000000000000000, size 16384. Co mogę z tym zrobić?
jarekm95 Posted March 27, 2016 Author Posted March 27, 2016 Sprawdź cały punkt 0 z FAQ. Jak nie pomoże pokaż screena Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
ludwik07 Posted March 27, 2016 Posted March 27, 2016 9 godzin temu, jarekm95 napisał: Sprawdź cały punkt 0 z FAQ. Jak nie pomoże pokaż screena Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Problem już rozwiązany, podłączyłem do innego portu usb, przeniosłem rom bezpośrednio na C i ruszyło z kopyta
Erikt65 Posted March 28, 2016 Posted March 28, 2016 Mam taki błąd w miflash : w magazynie brak miejsca dla wykonania tego polecenia 0x80070008:max buffer sector is 32 O co chodzi? Wywala mi przy instalacji dev romu lub china stable. Xiaomi. eu na zablokowany instaluje normalnie, na dwóch komputerach jest to samo. Miał ktoś coś podobnego? Może podzieli się ktoś sprawdzonym dev romem pod miflasha?
dprx Posted March 29, 2016 Posted March 29, 2016 Jedno pytanie osoby która od niedawna ma xiaomi. Mam wgrany rom na zablokowany bootloader xiaomi.eu, czy jest na tym możliwa aktualizacja romu poprzez archiwum zip? Np. ten link: https://www.androidfilehost.com/?fid=24459283995307076
domi.nos Posted March 29, 2016 Posted March 29, 2016 @jarekm95 ja bym dopisał do rozwiązywania problemów dwie rzeczy związane z recovery : 1. Jeśli recovery nie chce instalować romu, tylko w trakcie instalacji się wysypuje, co skutkuje restartem telefonu - mamy wgrane złe recovery, i trzeba wrzucić to zalinkowane w poście. Wiem, że to jest opisane apropos najnowszego miuipolska, ALE ja pobrałem recovery z xda sugerując się problemami z supersu. 2. Jeśli po instalacji recovery przez fastboot, uruchamia się stare recovery, to nie znaczy, że po instalacji przez fastboot ręcznie uruchamiany bootloader, albo recovery. Albo trzeba wpisać "fastboot boot twrp.img". Może i pierdoły, ale te dwie rzeczy w sumie zmarnowały mi dziś poranek...
Guzi Posted March 31, 2016 Posted March 31, 2016 Dnia 28.03.2016 o 22:17, Erikt65 napisał: Mam taki błąd w miflash : w magazynie brak miejsca dla wykonania tego polecenia 0x80070008:max buffer sector is 32 O co chodzi? Wywala mi przy instalacji dev romu lub china stable. Xiaomi. eu na zablokowany instaluje normalnie, na dwóch komputerach jest to samo. Miał ktoś coś podobnego? Może podzieli się ktoś sprawdzonym dev romem pod miflasha? To wina systemu operacyjnego, u mnie zadziałało dopiero na Windows 7 64 bity.
Darson Posted March 31, 2016 Posted March 31, 2016 (edited) Dnia 22.03.2016 o 17:27, jarekm95 napisał: FAQ: [...] 13.Próba odblokowania kończy się na 50% i nici z odblokowania. Czy napewno masz oficjalny rom dev? Czy jesteś zalogowany na urządzeniu na to samo konto co w programie do odblokowania? Chciałbym dodać tutaj swoje trzy grosze z mojej dzisiejszej udanej walki z odblokowaniem bootloadera bo miałem ten sam problem, ale przyczyna była inna. Taki komunikat oznacza, że nie jesteśmy zalogowani wcale lub na inne konto na urządzeniu niż w programie do odblokowania: Ja natomiast miałem taki oto komunikat: Problem polegał na tym, że w trybie FastBoota, moje urządzenie NIE było poprawnie rozpoznawane przez Windows w Menedżerze Urządzeń. Ratunkiem było zainstalowanie tych sterowników ręcznie (automatyczne szukanie nic nie dawało). Skorzystałem ze sterowników, które są instalowanie wraz z MiFlashem - wskazałem folder (C:\Program Files (x86)\Xiaomi\MiPhone) i dalej już Windows sobie poradził. Finalnie w Menedżerze Urządzeń telefon na FastBoot'cie powinien być rozpoznawany jak na screenie poniżej: Można dorzucić do pierwszego posta w tym temacie dla potomności :). Edited March 31, 2016 by Darson
jarekm95 Posted March 31, 2016 Author Posted March 31, 2016 No to przecież jest... Problem sterowników może się pojawić na każdym kroku, nie ma sensu tego 10 razy pisać. Dnia 22.03.2016 o 17:27, jarekm95 napisał: FAQ: 0.Coś nie działa - nie flashuje się, nie wykrywa telefonu, zacina się, flashowanie trwa bardzo długo, błąd itp. Sprawdź: -kabel usb-sterowniki (możesz zainstalować MiPcSuite ) -uruchom narzędzie jako administrator -wyłącz wszelkie antywirusy i firewalle -czy flashujesz w dobrym trybie (download i fastboot) -czy ścieżka do plików nie ma spacji, najlepiej rom umieścić bezpośrednio na dysku bez podfolderów
Darson Posted March 31, 2016 Posted March 31, 2016 1 godzinę temu, jarekm95 napisał: No to przecież jest... Problem sterowników może się pojawić na każdym kroku, nie ma sensu tego 10 razy pisać. Miałem już zainstalowany MiPcSuite wcześniej, a mimo to ten problem u mnie wystąpił, więc go opisałem. Dla mnie w porządku.
prz3m3k96 Posted April 2, 2016 Posted April 2, 2016 Cześć, chciałbym wgrać najnowszy oficjalny rom, postępuje według instrukcji w podpunkcie 1, ale mam problem jak wchodzę do fastboota to ciągle mam ikonę androida i xiaomi, nie mogę dalej przejść w tryb download. :/ Wie ktoś co robię źle?
prz3m3k96 Posted April 2, 2016 Posted April 2, 2016 (edited) Faktycznie masz rację, z przyzwyczajenia naciskałem vol- i power. Dostałem się do recovery, ale mam pełno chińskich znaczków, obk nie których są też nazwy po angielsku, da się zmienić zeby wszystko było po angielsku? Jak juz wejdę w tryb download, ustawie wszystko to mi wysakuje w miflash obok nazwy portu, ze urzadzenia jest zajete i taki kod "0x800700aa" Już się uporałem, podłączyłem telefon pod inne usb, o dziwo pod żadnym z tych na płycie głównej nie działało, a na front panelowym ruszyło. Edited April 2, 2016 by prz3m3k96
damek255 Posted April 3, 2016 Posted April 3, 2016 Mam zgodę na odblokowanie bootloadera. Po odblokowaniu chciałem wgrać miuipolska.pl. Czyli rozumiem że z działu download mam go wziąć? Bo tutaj w linkach widzę tylko xiaomi.eu. Pytam bo jestem noobem. XD
michaelwaut Posted April 3, 2016 Posted April 3, 2016 Jak wyjść z trybu download? Podłączyłem telefon, ale komp go nie znalazł. Teraz nie wiem co zrobić.
Recommended Posts