Mi Robot Vacuum Mop / STYJ02YM
Mi Robot z 2019 wersja Global i chińska
68 topics in this forum
-
- 0 replies
- 756 views
Odkurzacz wykonał pierwszy przejazd. Mapa zapisana. Wirtualne ściany ustawione. Kiedy klikam, aby odkurzacz pojechał posprzątać tylko kuchnię odjeżdża od stacji ładującej, wykonuje dwa obroty i zaczyna sprzątać całe mieszkanie od nowa, tak jak by to był pierwszy przejazd. Mapa też się zeruje. Jak go cofnę do ładowania to mapa powraca. Jeśli kliknę żeby sprzątał cale mieszkanie wszystko jest jak trzeba, mapa jest wyświetlana, a robot na niej się przesuwa. Co dziwne, jak ustawie sprzątanie obszarowe, ten "kwadrat z krzyżykiem" w prawym górnym rogu aplikacji, to od razu jedzie w wyznaczone miejsce. Znaczy to, że z nawigacja wszystko ok. Szukałem winy …
Last reply by Wilk1990, -
-
- 1 reply
- 506 views
Witam, Krótkie pytanie. Czy w istnieje możliwość odwrócenia mapy. Tak aby mopowanie odbywało się wzdłuż okien i desek na podłodze?
Last reply by mk64, -
- 1 reply
- 595 views
Cześć. Mam niestety notoryczne problemy z tym urządzeniem. Najważniejszy to taki że często podczas ogarniania jednego pomieszczenia urządzenie zatrzymuje pracę, uruchamia się ponownie i staje. Bywało tak że potrafił przejechać 1/3 krawędzi pokoju i stwierdzić że skończył zadaną czynność (czyszczenie pomieszczenia). Apka niestety też pozostawia wiele do życzenia. Nie wiem jak inni ogarniają mapy, ale u mnie nie ma możliwości zmiany map. Albo mam bieżącą mapę a jak kliknę przywróć to nie mam żadnej mapy i muszę skanować dom od nowa. Brakuję opcji przeskanowania jednego pomieszczenia bo czasem wystarczy przestawić biurko i już nie ogarnia. Nie wiem czy wrzucenie go p…
Last reply by Adam Błażejewski, -
- 0 replies
- 580 views
Witam, posiadam xiaomi mop pro w wersji EU, kupiony na aliexpress. Niedawno zauważyłem problem z ww. odkurzaczem. Po uruchomieniu sprzątania mieszkania, odkurzacz zaczyna pracę i pracuje normalnie, a po około 2-3 minutach przestaje pracować silnik ssący. Odkurzacz cichnie, pracuje tylko szczotka zagarniająca, robiłem reset robota, reset aplikacji, bateria pokazuje normalne wartości typu 90% podczas pracy. Jakieś rady co może być tego przyczyną i jak rozwiązać ten problem ?
Last reply by bero102, -
- 1 follower
- 3 replies
- 1.6k views
Cześć, Chciałem zapytać Was o kilka rzeczy. Pierwsza podstawowa - czy jesteście zadowoleni z jakości sprzątania robota? Przed kupnem czytałem, że robot nie zastąpi tradycyjnego odkurzania od czasu do czasu, z drugiej strony wszędzie spotykam się z przychylnymi opiniami na temat czyszczenia przez niego podłóg. W mojej rodzinie jest kilka starszych modeli (bez mopa) jak i jeden STYJ02YM twierdzi, że podłogi są wręcz "wylizane". Dziwi mnie to, bo ja czuję że zawsze muszę poprawić po robocie. Pojemnik jest rzeczywiście pełen po kilku jazdach, ale zawsze trzeba coś poprawić, bo część paprochów ominie, część jedynie rozrzuci bardziej... Żeby ogarnął piasek naniesiony zimą…
Last reply by Exodus, -
- 4 replies
- 2.7k views
Cześć, To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać. Niedawno kupiłem STYJ02YM i ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Niestety nie działa mi sprzątanie pojedynczych pokojów - zaznaczam pokój na mapie i klikam Start, ale odkurzacz standardowo chce sprzątać całe mieszkanie i jedzie "po prawym boku". Rozmawiałem z kolegą, który też ma ten model i mu to działa bez problemu.. Zresetowałem mapę, nie pomogło. Co jeszcze mogę zrobić?
Last reply by klimu, -
- 0 replies
- 589 views
Miałem Ci ja zrootowanego STYJa w wersji China i podkusiło mnie wrzucić na niego apki z wersji global . Po wgraniu zresetowałem wifi, prawie połaczyłem go do mi home (odpadł na 3 kroku) i to był już koniec. Teraz jakby miał bootloopa. Migają jedynie białe diody przy włączaniu. Oczywiście mam backup softu ale: Nie moge wbić po ssh bo nie łączy się z wifi, próbuję się dostać do niego przez adb (tak jak rootowałem) jednak nie mogę wbić. Miga mi jedynie po podłączeniu kabla "Onda (unverified) V972 tablet in flashing mode". Może ktoś coś poradzić?
Last reply by grzeni0, -
- 0 replies
- 459 views
Witam jak w tytule, posiadam Mi robota vaccum i mam problem z czujnikiem LDS. Robot zaczyna pracę i po kilku minutach zaczyna sprzątania zaczyna jeździć powoli i po chwili wywala błąd Error 1. Wykręciłem czujnik zrobiłem rozruch od kabelków i dalej to samo. Może ktoś pomóc? Pozdrawiam
Last reply by Pajoslaw, -
- 1 reply
- 1.9k views
Witam wszystkich, mam taki problem z moim odkurzaczem. Jak włączę mu odkurzanie całościowe to jedzi normalnie ale jak włączę odkurzanie danego pomieszczenia to koniecznie chce przejechać przez ścianę do niego. Próbowałem już w tym miejscu dać wirtualna ścianę obszar zabroniony ale on dalej swoje. może ktoś z was miał podobny problem i wie jak go rozwiązać. Dorzucam screen z mapą i miejscem gdzie chce przejechać przez obszar zabroniony oraz filmik pokazujący jak to wygląda VID_20201217_124611.mp4
Last reply by Piotr_Xiaomi, -
- 1 reply
- 1.8k views
Czytałem że w autonomiczny odkurzacz vacum mop Pro po pierwszym zapoznaniu się z mieszkaniem można ustawić mu, aby dla każdego z pomieszczeń korzystał z innego rodzaju sprzątania. Np. Korytarz i kuchnia (kafelki) kurz + mop dużo wody Np. Pokoje reszta (panele) kurz + mop mało wody. Jak mu ustawić to, aby bo kliknięciu przycisku ON, za każdym razem jak będzie sprzątał całe mieszkanie, dozował wodę zgodnie z ww. zaleceniami. Bo widzę że mogę tylko ustawić wodę, mało, normalnie, dużo tylko do wszystkiego. Ale jak zrobić podział ww. co do ilości wody do konkretnych pomieszczeń? PS. Nie chcę robić automatyzacji typu że o tej godzinie ma myć, tylko zawsz…
Last reply by Piotr_Xiaomi, -
- 1 follower
- 1 reply
- 1.5k views
Witam Zakupiłam kilka dni temu odkurzacz XIAOMI Mi Robot Vacuum Pro - dokładnie odkurzacz dostarczono we wtorek 16 lutego. Po uruchomieniu zainstalowałam aplikację Xiaomi Home i połączyłam go z siecią WIFI u mnie w domu. Wszystko było ok przez kilka dni - prawie codziennie był uruchamiany i nie było problemów z łącznością, wszystko w aplikacji było zawsze widać, można było zmieniać ustawienia itd. W niedzielę odkurzacz się "zbuntował" - rozłączył się z siecią WIFI. Wiele razy próbowałam resetować ustawienia WIFI i na nowo go łączyć z routerem ale bez skutku. Albo było przekroczenie czasu na połączenie, albo na komórce wyglądało że się połączył (przechodził do kroków …
Last reply by zeter500, -
- 3 replies
- 1.6k views
Od pewnego czasu odkurzacz zaczął wariować. Otóż: - Po zakończeniu sprzątania, wzywam go do stacji dokującej. Odkurzacz odnajduje ładowarkę, po wjechaniu na nią zawsze rozpoczynał ładowanie, teraz zjeżdża z niej cały czas i głupieje. Ładuje się dopiero wtedy, gdy całkowicie zostaje rozładowany. - W nocy, pomimo wyłączenia go, zaczyna sam się włączać, wydaje komunikaty głosowe - natomiast nie zaczyna sprzątać. Przywracałem go do ustawień fabrycznych, jednak problem nadal występuje. Wszelkie aktualizacje były robione na bieżąco. Ktoś miał podobny problem?
Last reply by AvesomO, -
- 0 replies
- 489 views
Część mam problem z odkurzaczem. Od dwóch dni robot sam sobie przestawił miejsce stacji ładującej z salonu do sypialni, mimo, że dalej znajduje się w salonie. Wczoraj od nowa z tego powodu zgrywałem mapę i dziś znowu pojawił się problem. Dodatkowo czasem jak go puszczam to zamiast jechać w wybrane miejsce to zaczyna jakby wszystko od nowa i mapa się kasuje. Wtedy muszę go wysłać do stacji i zrobić reset aplikacji. Już kilkukrotnie robiłem reset robota itp... jakieś pomysły? Już nawet nie chce mi się pisać, że mopuje jak mu się podoba...
Last reply by lycha, -
- 1 reply
- 679 views
Witajcie! Korzystam z robota STYJ02YM od około 3 miesięcy i wszystko działało dobrze do momentu przemeblowania. Od kiedy zmieniłem układ pokoju (i miejsce ładowarki), robot nie potrafi stworzyć nowej mapy. Usuwam mu starą mapę (Przycisk "Przywróć mapę") i puszczam po krawędziach. Przechodzi całe mieszkanie poprawnie, po czym.. wyświetla starą mapę (tę, którą usunąłem). W trakcie rozpoznania terenu nie tworzy nowej mapy, tak jak to było za pierwszym razem. Przez to, że nie ma nowej mapy, totalnie gubi się w sprzątaniu. Zauważyłem też, że od kiedy usunąłem mu mapy, nie tworzy historii sprzątania. Ktoś się z tym spotkał? Jak to naprawić?
Last reply by matek93110, -
- 13 replies
- 3.1k views
Dzień dobry, Na wstępie witam Was bardzo serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum. Stałem się szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem odkurzacza z funkcją mopowania MI ROBOT VACUUM-MOP zakupiony w promocji w dniu 26 listopada w dużym znanym sklepie na literę E firmware pokazuje, że najnowszy: 3.5.3_0017. 1. Co do odkurzania nie mam kompletnie żadnych problemów niestety pojawił się problem z mopowaniem, dostałem zbiornik 2 w 1 i powiem szczerze, że mopowanie bardzo słabo wychodzi prawie w ogóle nie leje wody... uznałem, że to wina wielkości mieszkania i małego zbiornik dlatego zakupiłem dedykowany zbiornik na wodę. Po uruchomieniu aplikacji wybieram mopo…
- 2 replies
- 1k views
Witam ,mam problem z odkurzaczem. Sprząta super, mapa ok nie ma żadnych problemów lecz jeden z pokoi tylko objeżdża dokoła i tyle. Jak puszczę go tylko do tego pokoju wybierając obszar do sprzątania to jest ok. Tylko z jednym pokojem jest problem, odinstalowanie, nowa mapa - nic nie pomaga. W załączniku mapka z historii czyszczenia oraz domyślna mapa ( podczas czyszczenia dzieli na pół pomieszczenie 2 i 3 )
Last reply by lindinho, -
- 0 replies
- 592 views
Cześć, Jestem szczęśliwym posiadaczem robota jak w tytule ale mam kilka pytań na które szukam odpowiedzi na forum i nic nie mogę odnaleźć. Robot zakupiony w rtv euro agd, mówi po polsku, nie wiem jaka dokladnie wersja, nie wiem jak sprawdzić. 1. Czy są już dostępne multi mapy? Mam piętrowy domek. 2. Czy robot ma być caly czas w stacji ładowania czy go odsuwać? Co jest lepsze dla baterii? Po odsunięciu mimo uśpienia przez cały dzień stracił 60% baterii, to normalne? 3. Jak dodać do mapy powierzchnie które nie zostały przez robota zeskanowane bo np cos stalo? Czy może sam sobie to aktualizować? 4. Jak omijać dywany podczas mopow…
Last reply by mateush02, -
- 0 replies
- 741 views
Po aktualizacji aplikacji robot był w stanie offline. Nie można odnaleźć urządzenia w nowej wersji aplikacji. Próbowałem usunąć konto Xiaomi, dodać go na nowym. Ustawienia fabryczne i reset połączeń. Brak rezultatu. Serwis i telefony poradziły próbować resetować do skutku. Region Chiny lub Polska też nic nie zmienia. Odkurzacz sprząta wg mapy zapamiętanej w "pierwszym sprzątani Pytanie jak zresetować go do stanu początkowego, tak żeby był widoczny w aplikacji? (przyciski nic nie zmieniają)
Last reply by xrednet, -
- 1 follower
- 4 replies
- 1.3k views
Hej, Mam problem z parowaniem mi robot vacuum mop, urządzenie jest widoczne w dostępnych sieciach ale gdy próbuje dodać go przez aplikacje xiaomi home aplikacja ciagle pokazuje "Scanning for devices nearby" i nigdy nic nie znajduje jest to wersja CN odkurzacza. Próbowałem połączyć go z urządzeniem na androidzie(samsung galaxy s8) jak i po przez ios (ipad air) w obu wypadkach jest ten sam problem. Zostały ustawione wszystkie pozwolenia dla apki ale to tez nic nie pomogło. Aplikacja była usuwana i pamięć czyszczona z ustawień i konto stawiane od nowa ale też nie pomogło. Odkurzacz był resetowany jaki i wifi w nim ale bez zmian. Więcej pomysłów nie mam więc będę wdzięcz…
Last reply by Gawronnek, -
- 1 follower
- 3 replies
- 30.2k views
Cześć, Czy można używać płynu do podłogi? Bo na jednej stronie jest napisane, że można używać na innej, że tylko jakieś specjalne dedykowane do robotów a na jeszcze innej, że w ogóle nie można używać płynu jedynie myje się czystą wodą... Pozdrawiam TaKeN
- 0 replies
- 529 views
Cześć, Posiadam robota z aktualizacją 3.5.3.0017 Na początku wszystko było dobrze z robotem ustawiłem mu harmonogram pracy ze codziennie ma odkurzać 3 pomieszczenia i tak było jednak ostatnio zamiast 3 pomieszczeń robi odkurzanie całościowe w harmonogramie nic nie zmieniałem są zaznacze tylko te pomieszczenia, trochę to zaczyna irytować mial ktos może podobny problem jakieś rozwiązanie na to? Przy okazji też ostatnio miał problem z dojechaniem do zaznaczonego obszaru który miał tylko wyodkurzac i zaciął się w odkurzaniu pokoju i odkurzał ciągle to samo, i to zaczęło się dziać niedawno, wcześniej był wszystko dobrze
Last reply by Kiperek, -
- 0 replies
- 1.3k views
Hei, odkurzacz pracuje okolo 2 min i usypia, nie kontynuuje sprzątania. Po objechaniu jednego pomieszczenia zatrzymuje się obok (nie laczac się) stacji ładującej. Baterie ma naładowaną. Po wydaniu polecenia, nie wraca do stacji ładowania. Edit. Hard reset pomógł
Last reply by Titam, -
- 0 replies
- 658 views
Cześć, czy ktoś z was miał może taki problem, mianowicie po zrobieniu mapy i podzieleniu na poszczególne pomieszczenia przy próbie dodania na mapie obszaru zabronionego/ ściany wirtualnej nie można więcej przybliżyć mapy bądź zmniejszyć obszaru zabronionego w aplikacji, na załączonym zdjęciu jest maksymalne przybliżenie oraz minimalna wielkość obszaru jaką można ustawić (pomieszczenie 4 ma ok 19m2) Oprogramowanie sprzętowe 3.5.3_0017 Telefon Huawei p30 pro z góry dziękuję za odpowiedź
Last reply by Majkel85, -
- 1 follower
- 16 replies
- 14.4k views
Hej, mam problem z moim styj02ym. Nie mogę włączyć samego trybu mopowania bez odkurzania. Pojawia się info, że nie wykryto zbiornika na wodę. Ale po włączeniu funkcji odkurzacz + mop już działa. Chciałbym odpalić robota na samo mopowanie, ma ktoś jakieś sugestie? :) dzięki!
Last reply by dominicue, -
- 1 follower
- 2 replies
- 5.7k views
Mam go od lipca. Przez ten czas sprzątnął mi już kilka tysięcy metrów kwadratowych. Robot "mechanicznie" jest super tzn. jeśli działa to świetnie sprząta i odświeża mopem podłogę. Niestety, od początku mam problemy z połączeniem go. Na początku codziennie gubił sieć wifi. Jest podłączony do repeatera Xiaomi. Codziennie musiałem przechodzić procedurę ponownego podłączenia. Często było tak, że procedura połączenia kończyła się, a robot i tak figurował w Mi app jako offline. Dopiero po jakimś czasie był widoczny. Później coś się naprawiło i przestał się tak często rozłączać. Ostatnio problem powrócił i to w gorszej wersji. Zaczęło się od tego, że coś dziwnego …
Last reply by Adam Błażejewski,