Dyskusja ogólna
110 topics in this forum
-
- 5 replies
- 751 views
Cześć Będę niedługo odbierał mieszkanie od dewelopera i chciałbym od razu wrzucić tam trochę "smart" Złożyłem na razie taki zestaw: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ooMwKomfB6XKPT330CdIz59tp9u1rv-tZY6-UIsTzGE Mam jednak kilka pytań: 1. Jakie gniazdka polecacie? Xiaomi z tego co widzę nie ma na EU? 2. Czy ktoś montował włączniki, które mam na liście czy kupił coś innego na europejską okrągłą puszkę? 3. Rozumiem, że robiąc włączniki z ZigBee nie ma sensu kupować żarówek "smart" bo nic nie wniosą dodatkowego? 4. Może warto dokupić coś jeszcze?
Last reply by PaFcio, -
-
- 0 replies
- 405 views
Dzień Dobry, Planuje w domku letniskowym ogarnąć "smart" ogrzewanie elektryczne. Wymagania: - grzejnik w łązience odpala sie gdy temp spadnie poniżej 7 C - ma funkcje antyzamarzanie i trzyma 5 C. - grzejnik ten ma sie wyłączyć gdy temp wzrośnie powyżej 7 C - rzejnik w salonie chciałbym włączać zdalnie przed przyjazdem - ma wtedy utrzymać zadaną temperature - ponieważ internet jest przez router LTE to system/scenariusze muszą działać offline - w przyszłości dojdzie czujnik zalania, czujniki drzwi/okien i kamerki. Na Ali zebrałem taki oto zestaw jak na zrzucie ekranu. I teraz pytanie: - Czy ta bramka o…
Last reply by Aktywny Tata, -
- 0 replies
- 532 views
gotowy projekt inteligentnej łazienki od firmy xiaomi zapraszam do obejrzenia
Last reply by SMART HOME PL, -
- 1 follower
- 2 replies
- 863 views
Jest dużo tematów dotyczących stricte sprzętu, łączenia itd. ale nie ma nic o samych automatyzacjach, a wydaje mi się, że czasem coś takiego mogłoby się przydać. Będzie to więc miejsce na przykładowe automatyzacje i rozwiązywanie problemów z nimi - procesy racjonalizatorskie itp. Na początku zaznaczę, że używam czystego Xiaomi Home na serwerze EU więc część zagadnień może polegać na omijaniu ułomności i braków w funkcjach. W pierwszej kolejności podzielę się moim podejściem na subtelne rozszerzenie funkcjonalności Aqara Cube i oczyszczacza 2s (bo nie mogli po prostu dodać głupiego toggle on/off) Funkcje kostki: Przesunięcie Obrót 90o Ob…
- 0 replies
- 922 views
recenzja lampki na biurko od firmy xiaomi
- 3 replies
- 655 views
Hej Mam problem/pytanko. Mam odkurzacz Xiaomi Mijia Roborock Vacuum Cleaner 2 kupiony parę miesięcy temu w Polsce. Odkurzacz działa bez problemu z apka Mi home na serwerze Niemieckim. Teraz dokupiłem sobie: MI SMART HOME GATEWAY 2 ( wtyczka Chińska) Xiaomi Yeelight żarówka v2.0 LED WiFi Kolor XIAOMI MI SMART HOME WIRELESS SWITCH Po to żebym mógł przy pomocy przycisku (a nie tylko telefonu) włączać/wyłączać żarówkę. Niestety aplikacja Mi home nie chce współpracować z tymi gadżetami na serwerze Niemieckim. Przestawiłem na Chiński i sprawa się rozwiązała, aplikacja widzie przycisk, gateway, żarówkę - ustawiłem odpowiednią akcję i mogę…
Last reply by Tinu, -
- 3 replies
- 2.6k views
Czy ktoś może rozbierał gniazdko/wtyczka Xiaomi Smart Plug EU? Mam kłopot, bo wszystkie gniazda w domu mam z bolcem (typ E), a Xiaomi Smart Plug jest typu F (shuko) bez otworu na bolec. Zastanawiałem się czy można zrobić otwór, ale nie wiem jak Xiaomi Plug wygląda w środku. Nie bardzo chce wymieniać w domu gniazdka na Shuko.
Last reply by PaFcio, -
- 13 replies
- 2.1k views
Cześć. Planuję zakup urządzeń xiaomi w celu zautomatyzowania. I mam kilka pytań niestety bez urządzeń nie jestem w stanie tego sprawdzić A nie chce od razu kupować bo trzeba zakupić przynajmniej 3 urządzenia. Czujnik temperatury i wilgotności: Są dwa okrągłe jeden z wyświetlaczem drugi bez I mniejszy. Czy poza tym w aplikacji obsługa tych dwóch wygląda inaczej ? Pytam o wygląd wykresów oraz czy może któryś jest bardziej rozbudowany jeżeli chodzi o historię danych oraz obsługę ? Czujnik bez wyswiwtlacza: https://m.banggood.com/New-Arrival-Original-Xiaomi-Mini-Smart-Home-Temperature-and-Humidity-Sensor-White-p-1046061.html Czuj…
Last reply by zook, -
- 1 follower
- 3 replies
- 607 views
Witam, Czy aplikacja Xiaomi Home posiada funkcjonalność eksportu danych do pliku CSV lub jakiegokolwiek innego pliku tekstowego np. z dokładnością co 1 sekunda (choć jak będzie rzadziej to nie będzie tragedii)? Chodzi mi dokładnie o czujnik temperatury i wilgotności od Xiaomi. Chciałbym móc samemu przerobić dane do analizy. Nie mogę nigdzie doszukać się pełnych zrzutów z ekranu z aplikacji Xiaomi Home z wszystkimi jego funkcjonalnościami. Pozdrawiam Marcin
Last reply by zook, -
- 6 replies
- 4.8k views
Dzień dobry.Mam problem z Xiaomi Bedside Lamp.Lampka jest wykrywana zarówno w Mi Home jak i w Yeelight. Niestety połączenie z siecią yeelink lampki jest niemożliwe.Sieć jest widoczna, ale jest poza zasięgiem.Próbowalam z trzema różnymi sieciami wifi, dwoma routerami: Horizon UPC i Huawei E5577C T-mobile, telefonami Samsung Galaxy S8, S6, ustawialam wszystkie dostępne serwery i nic.Lampka wymieniona na inną też nic.Czy jest na to jakiś sposób?Bardzo proszę o pomoc.
Last reply by Enx, -
- 1 follower
- 3 replies
- 837 views
Cześć prezentuje swoje mieszkanie inteligentne od firmy xiaomi,w którym znajdują się takie rzeczy smart home jak żarówki,przyciski,kostki,odkurzacze,wagi łazienkowe,czujniki drzwi,czujniki temperatur,żarówki ikea(działają z całym systemem mi home),automatyczne dozowniki do mydła,automatyczny perlator do wody(automatyczna woda) jak również przekaźniki sonoff,asystenci głosowi amazon alexa,czy brodlink do sterowania telewizorem,głośnikami,klimatyzacją,projektorem.. na moim kanale znajdziesz dodatkowo takie rzeczy jak inteligentny grill kuchenny,hulajnogi elektryczne xiaomi,powerbanki od xiaomi a już niebawem opaski fitness mi band 4... jak również r…
- 2 replies
- 665 views
Kupiłem czujniki temperatury i wilgotności (allegro). Mam Huba z EU (zestaw startowy). Nie mogę podłączyć czujnika do zestawu. Komunikat jak poniżej.
Last reply by zook, -
- 2 followers
- 15 replies
- 9.1k views
Posiada ktoś wagę Xiaomi Smart Scale 2? Jakieś opinie o niej? Jak wygląda sprawa z użytkowaniem przez kilka osób? Z tego co wiem to obsługuje to 16 użytkowników ale jak to wygląda? Paruje wagę z kilkoma telefonami (powiedzmy trzema) i ona wykrywa, kto właśnie się waży na podstawie wagi czy jak?
Last reply by rezmus, -
- 1 follower
- 1 reply
- 998 views
Cześć, odpaliłem w końcu mój starter kit... i nie mam powiadomień push (wyskakujących). Wszystkie pozwolenia w ustawieniach telefonu są (Samsung S7). Czy macie jakąś poradę? P.S. W app, po otwarciu, w przesyłaniu wiadomości pojawia się informacja. Potrzebuje komunikat jak np. SMS lub nowy mail.
Last reply by zook, -
- 0 replies
- 283 views
Do usunięcia/ nie mogłem sam skasować
Last reply by zook, -
- 0 replies
- 325 views
Czy wiecie jak dodać Bramkę (HUB) do listy urządzeń dla automatyzacji? Chciałem utworzyć warunek na bazie stanu alarmu... ale nie ma bramki na liście urządzeń.
Last reply by zook, -
- 4 replies
- 2k views
Witam, Kilka dni temu otrzymałem z Gearbest czajnik Mi Kettle (rok produkcji 03/2017). Mam pewien problem - nie mogę go "przypisać do konta" w momencie instalacji urządzenia w telefonie, a co za tym idzie nie mogę również udostępnić urządzenia w rodzinie. Czy jest to wina iż czajnik był już przez kogoś używany? Jeśli przełączę lokalizację z Milnland China na USA, to urządzenie jest zarejestrowane na koncie, lecz aplikacja nie potrafi ściągnąć pluginu. Proszę o pomoc.
Last reply by rezmus, -
- 2 replies
- 544 views
Mam problem z bramką Xiaomi. Po restarcie telefonu zainstalowałem na nowo aplikację Xiaomi My Home co wiąże się z koniecznością nowego powiązania bramki z telefonem. Niestety pomimo wprowadzenia bramki w stan aktywności telefon jej nie widzi. Co zrobić w tej sytuacji ?
Last reply by Kosdar, -
- 0 replies
- 311 views
Orientujecie się może czy " Oryginalny xiaomi mi jia Yeelight Mesh Bluetooth bramka inteligentnego głośnik AI i BLE " będzie w przyszłości obsługiwał język angielski? Zastanawiam się nad zakupem do sterowania LEDami (jako bramka), ale nie wiem czy nie warto poczekać na wersję ENG o ile takowa w ogóle się pojawi...
Last reply by Semo, -
- 1 follower
- 2 replies
- 1.3k views
Czesc Mam pytanie dotyczące Zigbee. Dla jednego z czujników znalazłem nietypowe zastosowanie jako alarm dla motocykle który stoi przed moim blokiem niestety nie zawsze działa poprawnie, czasami przechodzi w tryb off line. Chciałbym sprawdzić czy to wina odległości od geteway. Nasunęły mi się pewne pytania może znacie odpowiedz: 1. Co jaki czas MI gateway z czujnikiem w moim przypadku drgań ? 2. Czy można sprawdzić w jakiś sposób np. jakiś programem moc nadawanego sygnału z czujników Zigbee i czy są online ? 3. Czy w przypadku gdy czujnik jest poza zasięgiem( jadę gdzieś motocyklem ) i wracam w miejsce gdzie był zasięg, połączy sie automatycznie z gate…
Last reply by Gawronnek, -
- 6 replies
- 612 views
ktoś posiada tą lampkę kupioną z polskiego sklepu i działa z serwerem chińskim ? chcę kupić tą lampkę ale muszę wiedzieć czy działa z serwerem chińskim ponieważ dużo urządzeń mam właśnie na tym serwerze(cały smart home)
- 0 replies
- 334 views
Witam, Mam żarówki ze zdjęcia i chciałabym wiedzieć jakie włączniki bedą najlepsze żeby można było ich używać w scenach jako automat i manualnie włącznikiem ?
Last reply by Asiasmart, -
- 10 replies
- 2.1k views
Po przeczytaniu tu i owdzie wyszlo mi, ze - lumi.gateway.v3 to bramka na rynek chinski - jej odpowiednik EU to lumi.gateway.mieu01 - nie ma jak na razie sposobu na programowe przekonwertowanie z jednej wersji na druga - da sie skutecznie podpiac wariant CN pod serwery EU, np. uzywajac moda @rezmus, ale po tej operacji FW przestana sie aktualizowac, gdyz regiony hostuja FW jedynie dla oficjalnie wspieranych modeli - nie ma sposobu na wymuszenie aktualizacji FW na wskazane, pomijajac procedury sprawdzania na serwerze - serwer w regionie zapamietuje czesc parametrow po unikalnym id urzadzenia przy pierwszym podpieciu, i pozniejsze zmiany na pozi…
Last reply by rezmus, -
- 2 replies
- 479 views
Mam Mii Desk Lamp z polskiej dystrybucji. Przesuwając biurko złamałem bolec wtyczki. Kontaktowałem się z dystrybutorem i nie chcą pomóc. Jednym słowem kolejny elektrośmieć. Kasę wzięli ale części zamiennych nie sprzedają. Ostatnia rzecz jaką od Xiaomi w Polsce kupiłem, będę z Chin ściągać. Na pomoc dystrybutora nie ma co liczyć. Próbuję na własna rękę kupić/sprowadzić ten element. Do was mam dwa pytania 1.Da się to gdzieś kupić? 2. Czy w tej wtyczce jest zintegrowany zasilacz czy mogę ją po prostu uciąć i dorobić nową?
Last reply by dhr, -
- 3 replies
- 894 views
Witam, prócz zwykłego czujnika ruchu mam też ten z serii Aquara ponieważ ma on czujnik światła i tu jest moje pytanie. Czy jest jakiś sposób by ustawić ilość lumenów przy których zapala się światło? Póki co, działa to z automatu.
Last reply by onlyoneme,