Dyskusja ogólna
110 topics in this forum
-
- 0 replies
- 511 views
Czy próbował ktoś użyć włączników aqara w miejsce włączników schodowych? Próbuję kombinować i niestety nie udaje mi się. Jeszcze jeden mogę podłączyć byle tylko miał zasilanie i dodałbym automatyzację lecz mam problem z dwoma. Nie potrafię połączyć żadnego aby reagował i włączał oświetlenie.
Last reply by ptu, -
-
- 4 replies
- 1k views
Cześć Może ktoś pomoże jak ustawić automatyzację. Używam aqara home. W łazience mam włącznik pojedynczy i czujnik otwarcie okna/drzwi. Zrobiłem na razie automatyzację: if: drzwi otwarte then włącz/wyłącz włącznik Wszystko fajnie działa, tylko pojawia się problem jak ktoś ręcznie włączy włączni, otwierając drzwi gasi mu światło. Może ktoś ma pomysł jak to zabezpieczyć?
Last reply by ptu, -
- 11 replies
- 2.4k views
Witam, przymierzam się do pierwszych zakupów w celu stworzenia "smart" domu. Mam już plan jakie urządzenia chciałbym najpierw zakupić: - Mi LED Desk Lamp 1S - Mi Bedside Lamp (ciężko o dostępność) chyba będę musiał wybrać przez to Mi Bedside Lamp 2 - Mi Smart Motion Sensor - Philips Wi-Fi Smart Bulb White - (2 etap zakupów) - Mi Smart Power Plug (ZigBee) - (2 etap zakupów) Mam do was następujące pytania: 1. Czy w takim zestawieniu jest mi potrzebna osobna bramka? Mam na myśli Mi Smart Gateway 2. Jest mi to raczej zbędne urządzenie jeżeli da się to połączyć bez tego. Z tego co czytałem Mi Bedside Lamp posiada wbudowana bramkę? 2…
Last reply by rezmus, -
- 1 reply
- 557 views
Hej mam pytanie, czy istnieje jakiś sposób żeby do Aplikacji HomeEU podłączyć czujniki do kwiatków tak żeby działały jak na chińskim serwerze z gateway V3?
Last reply by rezmus, -
- 1 follower
- 3 replies
- 1.1k views
Czesc, Mam najnowsza bramke od xiaomi i szukam pomyslu na tanie smart oswietlenie. Teoretycznie w ustawieniach pokazuje ze mozna dodac zarowki z ikei np te https://www.ikea.com/pl/pl/p/tradfri-zarowka-led-e27-806-lumenow-bezprzewodowy-przyciemniany-cieply-bialy-opalowa-biel-90408797/ znalazlem jeszcze takie philisa dzialajace na protokole zigbee https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-9w-e27-2700-6500k-osram-smart-zigbee-8245160564 Ktos ma doswiadczenie czy te rozwiazania zadzialaja?
Last reply by CzajaX, -
- 6 replies
- 6.6k views
Chciałem się was spytać jak wam działa aplikacja Mi Home. Ja używam jej na Androidzie. Ja korzystam już z niej około 2 lata i coraz bardziej mam jej dość. Sama apka się bardzo szybko ładuje, ale już urządzenia w niej zdecydowanie wolnej. Jak chce z poziomu pulpitu apki włączyć czy wyłączyć jakieś urządzenie to się prawie nigdy nie da. Musze wejść (przykładowo w oczyszczacz) odczekać troche, bądź wręcz próbować odświeżać urządzenia i dopiero mi się poprawnie załaduje. W automatyzacji tak samo musze długo odczekać za nim mi załaduje sceny. W sumie nie pamiętam czy od początku było tak źle, ale ostatnio mnie to już dość mocno irytuje i odechciewa się…
Last reply by RobertS, -
- 22 replies
- 5.5k views
Cześć, przed zakupem czytałem, że trzeba ciut pobawić się, aby budzik miał ustawioną poprawną (znaczy PL) godzinę. Pomimo tego, że kilkanaście urządzeń od 2 latek w moim domu działa, z tym cudakiem nadal mam problem. Za chińskiego (nomen omen) boga nie chce się wyświetlić lokalnej godziny, za to alarm jak ustawię to muszę podawać naszą godzinę, bo inaczej nie włączy się odpowiednio. Zaktualizowany do najnowszego firmware, były kombinacje z wyłączaniem automatycznego synchro z siecią komórkową, najnowszy Xiaomi Home, lokalizacja serwera Chiny, ale także kombinowałem na tablecie bez gsm z ustawieniami Francja itp - bez efektów. Ktoś coś?
Last reply by jaq71, -
- 6 replies
- 2.6k views
Witam, planuje zakup tego pilota. Czy ktoś go posiada? Mam kilka pytań: - na jakim serwerze działa ten pilot? Zadziała na EU z regionem Polska? - czy apka posiada jeszcze chińskie krzaki czy została już przetłumaczona? Gdzieś wyczytałem że działa tylko na chińskiej apce.. Ogólnie jak oceniacie tego pilota? U mnie ma posłużyć do sterowania klimą..
Last reply by kumpel_, -
- 2 followers
- 0 replies
- 524 views
Witam. Tak nieśmiało pozwolę sobie podpytać Was gdyż dla mnie to jeszcze temat w którym nie czuję się zbyt pewnie. Chciałbym się trochę "pobawić" w smart-dom, na razie tak delikatnie, jakieś lampki itp. Kupiłem na zagranicznych portalach (więc trochę poczekam) czujnik otwarcia drzwi i czujnik ruchu. Potrzebuję dokupić podstawę - czyli bramę. Tylko którą? v1, v2 czy v3? Z najnowszą czytam już w paru miejscach o problemach z piszczeniem. Dlatego nie wiem czy lepiej zamówić polską wersję v2 (jak dobrze pamiętam), czy sprowadzać v3? Będę chciał trochę rozbudować ten system - jakieś termometry itp. i czy v2 wystarczy? I drugie pytanie -…
Last reply by mini21, -
- 4 followers
- 468 replies
- 71.1k views
Zakładam nowy temat aby nie zaśmieca innych Więc tak zainstalowałem na swoim Raspberry Zero W hassio 1.1, zainstalowałem sambę no i stanąłem na tym co widać. Pobrało mi gateway i inne rzeczy, ale klikając przełącznik nie wykonuje akcji a przełącznik wraca do swojego położenia. Możliwe ze coś pozostało po poprzednich zabawach, zrobiłem format karty wgrałem obraz i po pierwszym rozruchu już tak miałem.
Last reply by djmalin, -
- 0 replies
- 1.3k views
Cześć posiadam: gateway, sensor ruchu, sensor drzwi i przycisk. Potrzebuję wychodząc z domu poprzez PRZYCISK włączyć, alarm (uzbroić) i o po przyjściu wyłączyć(rozbroić) także poprzez PRZYCISK. Mieszkam w bloku - sensor na drzwiach i czujka ruchu w korytarzu skierowana na wejście. Moje sceny: SCENA 1 (włącz przycisk i włącz scena 2 po 30 sekundach) jeżeli: Przycisk (przytrzymasz) to: 30sek włącz SCENA 2 SCENA 2 (alarm się włączy, chyba że w ciągu 20 sekund go wyłączę "PRZYTRZYMUJĄC przycisk => SCENA 3) jeżeli: otwarcie drzwi wykryto ruch to: 20 sek. włącz dźwięk (jakiś alarm) wyślij wiadomość (powiadom…
Last reply by ErgE, -
- 0 replies
- 558 views
Chciałbym przerobić jedno z urządzeń pracujących z bramą v2 na potrzeby zautomatyzowania lampy sufitowej (bez włącznika). Gniazdko się tam nie zmieści, żarówka typowa też nie. Lampa ma dość małą/płaską obudowę i własne źródło światła. Plan jest taki żeby rozpruć gniazdko albo żaroówkę Wifi, wyłuskać z niego sam moduł i zamontować w lampie sufitowej. I tu mam kilka pytań. Czy są jakieś zabezpieczenia w gniazdkach/żarówkach, których zniszczenie przy otwieraniu może dyskwalifikować sprzęt do dalszego użycia? Jakiej wielkości są 'flaki' tego sprzętu by określić czy zmieści się w mojej lampie?
Last reply by epatryd, -
- 1 reply
- 631 views
Witam. Potrzeba mi informacja bo nigdzie nie znalazłem info na ten temat. Posiadam aqara g2 gateway. Czy da radę do Aqara podłączyć czujnik mijia? Chodzi o Aqara czujnik temperatury i wilgotności (okrągły). Czy muszę mieć ten dedykowany dla Aqara (kwadratowy) Proszę o informację
Last reply by rezmus, -
- 2 followers
- 13 replies
- 3.7k views
Witam, posiadam centrale xiaomi gateway v2 i chciałbym kupić czujnik temperatury ale się w tym gubię bo są 2 rodzaje z wyświetlaczem i bez. Jakie są różnice między nimi oprócz wyświetlacza która będzie lepiej działać z gatewayem?
Last reply by Test, -
- 1 follower
- 2 replies
- 8.6k views
Cześć. Możecie mi doradzić jakiś zewnętrzny termometr z higrometrem kompatybilny z Mi Home? Teraz używam Mi Temperature and Humidity mnitor, łączy się to z lampką przez bluetooth (bramka BLE) i działa jak złoto. Tylko z jednym ale konkretnym problemem - gdy temperatura spada poniżej zera czujnik wariuje, pewnie zaprojektowano go do warunków domowych. Jest coś podobnego, ale z szerszym zakresem temperatur? No i najlepiej żeby działało na bramkę BLE. Pozdrawiam i z góry dziękuję za poradę :).
Last reply by Yeapcoque, -
- 1 reply
- 1.4k views
Patrzyłem na allegro i aliexpress, niestety jest sporo różnych wersji i nie umiem się w tym połapać co konkretnie kupić, chciałbym do tego podłączyć: -czujniki zalania -czujnik gazu -czujnik dymu -czujnik otwarcia drzwi/okno Ktoś poradzi, która sztukę wybrać?? Dodatkowo gdzieś wyczytałem, że alarm otwarcia przy czujniku drzwi/okna idzie ustawić tylko na 1min, czy faktycznie tak jest? Chciałem czujnik zastosować do bramy garażowej, nie raz już się zdarzyło, że brama na noc została otwarta, ale w tym wypadku alarm musiałby powiadamiać np po 1-2h otwarcia bramy, bo często jest otwarta w lecie. Ew by kolor bramki szło zdefiniować w zależności czy brama otwart…
Last reply by Test, -
- 5 replies
- 7k views
Hej wszystkim Na wstępie serdecznie witam. Na chwilę obecna nie posiadam jeszcze zestawu smart ale jestem w trakcie jego kompletowania. Zastanawiam się czy ktoś z Was podpinał otwieranie/zamykanie bramy garażowej. Chodzi o zwykły włącznik jak do światła, z ta różnicą, że oryginalnie nie pozostaje on w pozycji po wciśnięciu tylko wraca na pierwotną...wiecie o co chodzi? taki przycisk jak dzwonek ale zwierający 2 przewody....rozpoznawanie pozycji - czy brama jest otwarta czy zamknięta można zrobić window/door sensor rozumiem? Dzięki za pomoc i pozdrawiam Kuba
Last reply by RobertS, -
- 0 replies
- 467 views
xiaomi mi desk lamp-test i funkcje lampki biurkowej.....zapraszam
Last reply by SMART HOME PL, -
- 0 replies
- 624 views
Cześć Czy komuś udało się spiąć dwa konta Mi Home z asystentem głosowym Alexa? Podpięcie jednego konta to nie problem. Działa tam wszystko świetnie. Niestety nie wiem jak po spięciu jednego konta połączyć kolejne. Chcę przy użyciu Alexy obejść problem dotyczący połączenia i automatyzacji urządzeń które mogą działać tylko na regionie Chiński lub Europejskim. Część urządzeń w moim "inteligentnym" domu działa tylko w regionie chińskim, niestety mam też kilka które działają tylko na europejskim. Zastanawiam się czy nie porzucić automatyzacji na poziomie aplikacji Mi Home. Za to zrobić automatyzacje na wyższym poziomie czyli Alexa.
Last reply by XIAOOO, -
- 0 replies
- 688 views
Witam. Szukam "inteligentnego" wizjera do drzwi. Na ali express / allegro jest tego pełno. Znalazłem kilka ciekawych modeli, jednak kupujący twierdzą, że nie działają prawidłowo, mają słabą jakość obrazu. Pomysł padł na produkt Xiaomi jak w tytule, jednak informacji o nim jest jak na lekarstwo. Może ktoś z Was go ma i może opisać wrażenia ?
Last reply by skaktus, -
- 1 follower
- 6 replies
- 869 views
Zaopatrzyłem się w odkurzacz roborocka, nawilżacz powietrza i termometr elektroniczny - z czasem dojdą jakieś inne urządzenia Chciałbym to wszystko jakoś spiąć ze sobą aby móc później kontrolować i zarządzać/automatyzować. Jaką bramkę potrzebuję kupić bo natknąłem się na kilka: Link Link1
Last reply by gonzo, -
- 1 reply
- 553 views
Witam Mam mały problem zwiazany ze sterowaniem grzejnika elektrycznego w suszarni/drugim WC w domu. Wżywam czujnika wilgoć+temperatura oraz SmartPlug. Nie działa mi bramka logiczna SmartPlug ON przy warunku: 1. Wilgotnosc powyżej 65%. 2. Temperatura poniżej 20 st.C Analogicznie ten sam problem wystepuje przy warunku na OFF: 1. Wilgotność poniżej 60% 2. Temperatura max. 26 st.C Automatyka działa tylko dla warunku 1 lub dwa w obydwu wariantach (ON i OFF). Coś źle kombinuje czy to ograniczenie systemowe?
Last reply by PaFcio, -
- 4 replies
- 749 views
Czy takie niewielkie rozbieżności pomiędzy wynikami na urządzeniu i przesyłanymi na telefon są normalne?
Last reply by SMART HOME PL, -
- 1 reply
- 647 views
Cześć, Jestem na etapie wyboru urządzeń do mojego smart domu na tapetę wziąłem urządzenia mi. Pytanie mam o automatyzację. Czy można skonfigurować system w taki sposób, żeby czujka ruchu uruchamiała światło w różnych godzinach o różnych ustawieniach natężenia bądź koloru?
Last reply by PaFcio, -
- 0 replies
- 1k views
zapraszam na kolejny odcinek tym razem test i recenzja czujnika zalania od firmy xiaomi
Last reply by SMART HOME PL,